today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

WikiLeaks: Έφτασε η ώρα της “κρίσης” για τον Τζούλιαν Ασάνζ

Έφτασε η ώρα της απόφασης της βρετανικής δικαιοσύνης για τον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, με την πολυαναμενόμενη ετυμηγορία του δικαστηρίου να κρίνει αν ο 49χρονος θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για «κατασκοπεία», διότι αποκάλυψε πάνω από 700.000 αμερικανικά εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα.

Αν ο Ασάνζ εκδοθεί και παραπεμφθεί σε δίκη, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ως και 175 ετών στη χώρα αυτή.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν σχηματίσει δικογραφία που περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για «συνωμοσία» με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την παρείσφρηση σε υπολογιστές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων.

Όποια πλευρά ηττηθεί αναμένεται να ασκήσει έφεση και η υπόθεση μάλλον θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που σημαίνει ότι η οριστική έκβασή της θα καθυστερήσει.

Αμερικανοί εισαγγελείς χαρακτηρίζουν τον Ασάνζ επικίνδυνο «εχθρό», οι ενέργειες του οποίου έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτικών, διπλωματών και πρακτόρων τους, τα ονόματα των οποίων περιέχονταν σε έγγραφα που αποκάλυψε ο WikiLeaks.

Υποστηρικτές του καταγγέλλουν ότι υφίσταται διωγμό διότι εξέθεσε εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και χαρακτηρίζουν την ποινική δίωξη σε βάρος του επίθεση στη δημοσιογραφία και στην ελευθερία του λόγου.

Η ομάδα των συνηγόρων του Ασάνζ ανέφερε στα τελικά επιχειρήματα που υπέβαλε γραπτώς στη δικάστρια Βανέσα Μπαρέιτσερ ότι η δίωξη του εντολέα της έχει πολιτικά κίνητρα και κινήθηκε κατά τη διάρκεια μιας «μοναδικής» περιόδου «στην ιστορία των ΗΠΑ», δηλαδή επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ