today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

«Ποδαρικό» με το δεξί στα ομόλογα έκανε ο καινούργιος χρόνος

Ευφορία στις χρηματιστηριακές αλλά και στις αγορές ομολόγων επικράτησε την πρώτη εργάσιμη ημέρα του χρόνου, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχωρά ικανοποιητικά, εξέλιξη που θα επιτρέψει την ταχεία επάνοδο στην κανονικότητα.

Με την προσδοκία αυτή οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις μεγαλύτερες αγορές «χτύπησαν» ιστορικώς υψηλά επίπεδα. Ταυτοχρόνως όμως και παρά την αρχική αισιοδοξία που έχει επικρατήσει γύρω από τον εμβολιασμό, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί εξαιτίας του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Η επιφυλακτικότητα αυτή ευνοεί τα κρατικά ομόλογα – κυρίως των ισχυρών οικονομιών, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου να υποχωρήσει σήμερα στο -0,6%.

Στην εγχώρια αγορά εν αναμονή των νέων εκδόσεων που ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, οι τιμές των ομολόγων κινήθηκαν σταθεροποιητικά.

Έτσι η απόδοση του 10ετούς κυμαίνονταν στο 0,625, του 5ετούς στο 0,09% και του 15ετούς στο 0,89%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 133 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνον τα 33 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,6% από 0,66% που είχε κλείσει στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, έναντι -0,60 του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,20%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται το ευρώ με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,2253 δολ. από το επίπεδο των 1,2229 δολ. με το οποίο άνοιξε η αγορά .

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2296 δολ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ