today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

To 2021 βρίσκει την Ελλάδα μεγαλύτερη

Κάνοντας τον απολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι το 2020 «μεγαλώσαμε» την Ελλάδα. Μια μεγάλη κυβερνητική επιτυχία, που φέρει φαρδιά-πλατιά τη «σφραγίδα» Μητσοτάκη ο οποίος με μια σειρά δυναμικών πρωτοβουλιών, από την αρχή της θητείας του, άλλαξε την «ταυτότητα» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Του Κώστα Πασίση

Αφορμή για τη δομική ανασυγκρότηση της στρατηγικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν οι πρωτοφανείς προκλήσεις Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που ώθησε την Ελλάδα να δείξει τα «δόντια» της στην Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  σε συνεργασία με τον Νίκο Δένδια  πήραν διπλωματικά ρίσκα που βγήκαν και έδωσαν εξωστρεφή χαρακτήρα στην εξωτερική πολιτική της Πατρίδας μας.

Ο Ελληνικός σχεδιασμός στηρίχθηκε στο τρίπτυχο, αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδος στο εξωτερικό, διεθνοποίηση της ελληνοτουρκικών διαφορών, μεγάλο άνοιγμα στο αραβικό κόσμο και νέες συμμαχίες με τις χώρες της Αν. Μεσογείου.

Το στοίχημα της αξιοπιστίας

Το πρώτο βήμα του Πρωθυπουργού ήταν να ξαναβάλει στο ευρωπαϊκό τραπέζι την Ελλάδα, ως αξιόπιστο συνομιλητή. Αυτό το πέτυχε ακολουθώντας πιστά τους ευρωπαϊκούς κανόνες και «χτίζοντας» συμμαχίες εντός του Ευρωπαϊκου Λαϊκού κόμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες που ζήτησαν την προσωρινή αποπομπή του κόμματος του, Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν  από τους κόλπους του ΕΛΚ, για τη στάση του στο μεταναστευτικό.

Ευθύς εξαρχής έδωσε τα «διαπιστευτήρια» του σε Παρίσι και Βερολίνο, ενώ επισκέφθηκε τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Με προσεκτικές κινήσεις κέρδισε μια θέση στο σκληρό πυρήνα των χωρών που διαμορφώνουν την ευρωπαϊκή ατζέντα. Η ολική επαναφορά της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ήταν γεγονός.

Η Ούρσουλα φορ ντερ Λάιεν στον Έβρο

Όταν η Τουρκία «οργάνωσε» την εισβολή των παράνομων μεταναστευτικών ορδών στον Έβρο και τις «πειρατικές» ενέργειες στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, ο Μητσοτάκης έφερε στην Ελλάδα την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η νέα πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε για πρώτη φορά  ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και  ευρωπαϊκά.

Σε αυτό το σημείο, η Ευρώπη άρχισε να αντιλαμβάνεται  ότι η Αθήνα έχει περισσότερα δίκια σε σύγκριση με την Άγκυρα. Και το μεταναστευτικό «τσουνάμι» έγινε «μπούμερανγκ» για τον Ταγιπ Ερντογαν καθώς στον Έβρο τουλάχιστον υπέστη δεινή ήττα.

Ενίσχυση των σχέσεων με τις χώρες της Μεσογείου

Στο βασικό πυρήνα της νέας εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας  ήταν οι συμμαχίες με τις χώρες που βρίσκονται στις Μεσογειακές ακτές.

Μητσοτακης και Δενδιας επισκέφθηκαν το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Ρώμη, τη Λευκωσία.

Μετα από μαραθώνιες και σκληρές διαπραγματεύσεις  πέτυχαν τη σύναψη συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, που ήταν μια πολύ πιο δύσκολη περίπτωση.

Με διπλωματικό «αρωγό» τον ενεργειακό αγωγό East med η Ελλάδα έκτισε μια ισχυρή συμμαχία με το Τέλ Αβίβ και μπήκε για καλά στο μάτι του Σουλτάνου Ερντογάν.

Ανοίγματα στον Αραβικό κόσμο

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός  πραγματοποίησε και επισκέψεις τόσο στη Σαουδική Αραβία, όσο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Βασικός στόχος αυτών των επισκέψεων ήταν η περιφερειακή συνεργασία για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας, την προσέλκυση επενδύσεων και την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας.

Ενισχύοντας την εξωστρέφεια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η Αθήνα έστειλε στο Ριαντ  μια συστοιχία του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot.

Επιπλέον ο δυναμισμός της φάνηκε και στην απόφαση Μητσοτάκη να αναγνωρίσει τον Γκουαιδο, ως ηγέτη της Αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα. Αλλά και στην αποπομπή  του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα και στην πλήρη υποστήριξη του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Οι στόχοι για το 2021

Για το 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει πρόσκληση στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2021, ενόψει της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η εν λόγω πρωτοβουλία αναλήφθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντηση του με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λάβροφ, τον περασμένο Οκτώβριο.

Το μεγάλο στοίχημα, όμως για τη νέα χρονιά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η πρόσκληση του στο Λευκό Οίκο από το νέο αμερικανό Πρόεδρο Tζο Μπάιντεν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ