today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Το εμβόλιο και οι… selfie φέρνουν πιο κοντά τον ανασχηματισμό

Του Κώστα Πασίση

Ευρείες ανακατατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα σχεδιάζει αυτή την περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και συνεργάτες του διαψεύδουν τα σχετικά σενάρια για προφανείς και ευνόητους λόγους.

Έτσι, στις αρχές του νέου έτους, μαζί με το εμβόλιο έρχεται και ο πρώτος ουσιαστικός ανασχηματισμός με στόχο την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων μετά τον εφιάλτη της πανδημίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας, βάσει των προτεραιοτήτων του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης.

Η αξιολόγηση των υπουργών έχει ολοκληρωθεί και ο Πρωθυπουργός έχει πλήρη εικόνα για τις ατομικές επιδόσεις των συνεργατών του και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ήλθε η ώρα των παρεμβάσεων στις θέσεις που «πονά» η κυβέρνηση. Και διαπιστώθηκαν ατολμίες, αρρυθμίες και γενικότερα αστοχίες, όπως οι τελευταίες selfie κυβερνητικών στελεχών που έκαναν το εμβόλιο.

Οι πανηγυρικές αναρτήσεις τους στα social media προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια του Μαξίμου, που εκφράστηκε μέσω  ανακοίνωσης της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη.

Ωστόσο η κυβέρνηση στο σύνολο της κρίνεται πετυχημένη και αυτό προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν την ξεκάθαρη πρωτιά της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό.

Μετά από δεκαοκτώ μήνες στην Εξουσία, όμως, οποιαδήποτε κυβέρνηση χρειάζεται «λιφτινγκ», ενώ κανείς  υπουργός δε μπορεί να υπολογίζει ότι θα είναι «μόνιμος» στη θέση του…

Από τις λιγοστές διαρροές που έχουν γίνει, προκύπτει ότι ορισμένοι εκ των κυβερνητικών στελεχών θα μεταφερθούν στα βουλευτικά έδρανα και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι τους  θα μετακινηθούν σε αλλά χαρτοφυλάκια.

Την ίδια στιγμή αναμένεται να προωθηθούν στην κυβέρνηση περισσότεροι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με σκοπό να δώσουν μια νότα «φρεσκάδας».

Η επιλογή των νέων υπουργών, όμως, θα πραγματοποιηθεί με βάση τα προσόντα τους, τις δεξιότητες τους, την «πλάτη» που έβαλαν για την κυβέρνηση  και κυρίως το αποτύπωμα που έχουν στις τοπικές κοινωνίες τους.

Εκτεταμένες αναμένεται να είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών καθώς  στο «μπλοκάκι» του Κυριάκου Μητσοτάκη, πολλοί εξ αυτών είναι «κιτρινισμένοι» για τις επιδόσεις τους, ενώ  άλλοι θα αποχωρήσουν, επειδή δεν είχαν καλή συνεργασία με τους πολιτικούς …προϊσταμένους τους.

Κύρια στόχευση του ανασχηματισμού  είναι οι νέοι υπουργοί και όσοι παραμείνουν  να έχουν  την ίδια  πολιτική «χημεία» με τον Πρωθυπουργό για να υπηρετήσουν το κοινό όραμα για την Ελλάδα στη μετα-κορωνοιό εποχή.

Ταυτόχρονα το χαρακτηριστικό αυτό «αποκλείει» μια σειρά στελεχών με παλαιοκομματικές αντιλήψεις, που κατά καιρούς έχουν «στηλιτευθεί» ευθέως από την ηγεσία της ΝΔ.

Επιπλέον στόχος του Πρωθυπουργού είναι να «διασκεδάσει» και τα παράπονα που υπάρχουν μεταξύ των βουλευτών οι οποίοι νιώθουν παραγκωνισμένοι σε σύγκριση με αρκετά μη κοινοβουλευτικά στελέχη που βρέθηκαν σε υπουργικούς θώκους αμέσως μετα τις εκλογές.

Εν κατακλείδι αυτές τις ημέρες, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι επί ποδός καθώς στο παρασκήνιο έχει φουντώσει και η ονοματολογία για το ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν.

Οι μόνοι πάντως που αισθάνονται κάπως ασφαλείς είναι όσοι έχουν πετύχει τους στόχους τους, στο πλαίσιο συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και διαθέτουν υψηλή δημοφιλία στις δημοσκοπήσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ