today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Η Ελληνοτουρκική “διελκυστίνδα” και το διπλωματικό παρασκήνιο

Στρωμένος με «αγκάθια», προκλήσεις και «παγίδες» είναι ο δρόμος προς τις διερευνητικές επαφές Ελλάδος-Τουρκίας. Η Αθήνα παραμένει επιφυλακτική, ενώ η Άγκυρα κάνει ένα βήμα μπροστά και δυο πίσω, με αποτέλεσμα η «φόρμουλα» ενός υποτυπώδους διαλόγου να παραμένει ακόμη στον «αέρα».

Του Κώστα Πασίση

Το Μαξίμου και το ΥΠΕΞ είναι ανοικτοί στο διάλογο  και περιμένουν την πρόσκληση από τη γειτονική χώρα για επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά θέτουν τρεις απαράβατους όρους.

Πρώτον σταθερή αποκλιμάκωση, δεύτερον σεβασμός από την Τουρκία του Διεθνούς Δικαίου και τρίτον διάλογος μόνο για οριοθέτηση ΑΟΖ.

Σε αυτή τη φάση το μόνο θετικό σήμα από πλευράς Ερντογάν είναι η απόσυρση του Oruc Reis, ωστόσο η επιθετική ρητορική της Άγκυρας και η πολυθεματική ατζέντα, με ανύπαρκτα ζητήματα για την Ελλάδα, όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για επανέναρξη των συνομιλιών.

Όσον αφορά την «παλαιά» και ταυτόχρονα νέα πρόκληση της Τουρκίας δια στόματος του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, που έθεσε το ζήτημα της «επικαιροποίησης» της  Συνθήκης της Λωζάνης ως προϋπόθεση για τις διερευνητικές επαφές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απάντησε σχεδόν σκωπτικά: «Ας αλλάξει πλευρό όποιος το σκέπτεται αυτό».

Ιδιαίτερα σαφής είναι και ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος: «Η ναζιστική Γερμανία ακολουθεί την ιδέα του “ζωτικού χώρου” και η Τουρκία, αντίστοιχα, την ιδέα της “Γαλάζιας πατρίδας”. Όπως, λοιπόν, η ναζιστική Γερμανία ήθελε να απαλλαγεί από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η Τουρκία θέλει να απαλλαγεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Για το ίδιο θέμα η  πρώην ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι οι συνθήκες δεν αλλάζουν από ένα κράτος και αυτό το γνωρίζει καλά η Τουρκία και πρόσθεσε ότι  η συγκεκριμένη ρητορική απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας. Ωστόσο προέβλεψε ότι η Άγκυρα θα αποστείλει πρόσκληση για έναρξη συνομιλιών, εντός Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το παράλογο θέμα αλλαγής της Συνθήκης της Λωζάνης είχε θέσει με προκλητικό τρόπο ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση του με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Δεκέμβριο του 2017.

Διπλωματικό παρασκήνιο

Σε επίπεδο διπλωματικού παρασκηνίου, το σενάριο που κυκλοφορεί είναι ότι η Τουρκία θέλει (;) έναρξη διαπραγματεύσεων πριν τις 20 Ιανουαρίου, ημερομηνία ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν, ενώ η Ελλάδα επιδιώκει οι συζητήσεις – αν ξεκινήσουν- να πραγματοποιηθούν μετά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου.

Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα με την …πολυθεματική ατζέντα, η Ελλάδα ξεδιπλώνει τις δίκες της κινήσεις, που προκαλούν έντονο εκνευρισμό και αμηχανία στη γειτονική χώρα.

Μια από αυτές είναι και η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχει η υπόμνηση με υψηλή σημασία που κυκλοφορεί ευρέως στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, ότι το αναφαίρετο και κυριαρχικό αυτό δικαίωμα της Ελλάδος μπορεί να επεκταθεί, οπότε κριθεί σκόπιμο, στο Αιγαίο ή στη θαλάσσια περιοχή Νότια της Κρήτης.

Αλλά όπως υπογραμμίζεται αρμοδίως αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν προαναγγέλλεται… Όταν ληφθεί η απόφαση ανακοινώνεται και υλοποιείται.

Παράλληλα, όμως η  Ελλάδα, «θωρακίζει» περαιτέρω και την άμυνα της με την αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale, φρεγατών και υπερσύγχρονων ελικοπτέρων, ενώ προχωρά και στην πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού εντός του 2021.

Επίσης συνάπτει στρατηγικές συμμαχίες με χώρες της Μεσογείου, στέλνοντας καθαρά μηνύματα αποφασιστικότητας στη Τουρκία η οποία το τελευταίο διάστημα βλέπει το διαγραφόμενο αδιέξοδο και ενίοτε κάνει ανοίγματα φιλίας προς τη Δύση.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ