today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Πρ. Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας: Προσοχή στις ψευδείς ειδήσεις για τον εμβολιασμό

«Τα εμβόλια σώζουν ζωές, είναι πολύ αποτελεσματικά, χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες, αρκεί να γίνονται από τα κατάλληλα άτομα. Προσοχή στις ψευδείς ειδήσεις για να πετύχει ο εμβολιασμός κατά της covid-19», αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, ομ. καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, τονίζοντας τον κίνδυνο παραπληροφόρησης, και μέσα από την προσωπική εμπειρία του εξηγεί τα οφέλη των εμβολίων.

«Τα εμβόλια σώζουν 5.000.000 ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο. Έτσι, με τους εμβολιασμούς εξαφανίστηκαν πολλά λοιμώδη νοσήματα, όπως πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, νεογνικός τέτανος κ.λπ. Η πολιομυελίτιδα θέριζε τη 10ετία του 1950 και 1960, και τώρα έχει εξαφανιστεί με εξαίρεση τις χώρες Αφγανιστάν, Πακιστάν και Νιγηρία. Το ίδιο και η διφθερίτιδα και ο τέτανος. Ως ειδικευόμενος παιδίατρος στις αρχές του 1970 είχα βιώσει τη δυσάρεστη εμπειρία να χάσουμε 23 παιδιά από διφθερίτιδα Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο κόσμος δεν θυμάται αυτές τις ασθένειες, δεν τις φοβάται από άγνοια και δεν αξιολογεί σωστά τη χρησιμότητα των εμβολίων και οι νέοι γιατροί δεν έχουν δει ποτέ αυτά τα νοσήματα που προαναφέρθηκαν και έχουν πλέον εξαφανιστεί στη χώρα μας», σημειώνει.

Το νέο εμβόλιο για τον COVID-19 είναι αποτελεσματικό κατά 95%

Ο κ. Κωνσταντόπουλος επισημαίνει ότι το νέο εμβόλιο για τον COVID-19 είναι αποτελεσματικό κατά 95%, που σημαίνει ότι αυτό το 95% δεν θα νοσήσει από τον ιό. «Παρασκευάσθηκε πολύ σύντομα για τρεις λόγους: α) Η βιοτεχνολογία έχει βελτιωθεί σημαντικά, β) το γενετικό υλικό του ιού ήταν γνωστό από τον SARS1 (2003) και MERS (2012) και γ) η χρηματοδότηση ήταν τεράστια από κυβερνήσεις, οργανισμούς και πανεπιστήμια. Συμμετείχαν περισσότερες από 120 πλατφόρμες, ενώ συνήθως για την παρασκευή όλων των προηγούμενων εμβολίων συμμετείχαν 2-6 φαρμακευτικές εταιρείες και διέθεταν αποκλειστικά μόνο δικές τους χρηματοδοτήσεις.

Το νέο εμβόλιο έχει διπλή δράση: α) Παράγει πολλά αντισώματα και β) διεγείρει τα ειδικά λεμφοκύτταρα (CD4), που είναι τα κύτταρα “φονιάδες”, που έχουν ρόλο να σκοτώνουν τα μολυσμένα κύτταρα στον οργανισμό μας», υπογραμμίζει.

Έμφαση σε μία ψευδή παρενέργεια

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η χώρα μας είναι μοναδική παγκοσμίως που τα εμβόλια σε ποσοστό περίπου 80% γίνονται από ιδιώτες παιδιάτρους. Τα νοσοκομεία δεν κάνουν εμβόλια. Το υπόλοιπο 20% γίνεται από δημόσιους οργανισμούς όπως κέντρα υγείας, ΙΚΑ, κ.λπ. Στις άλλες χώρες γίνονται κυρίως από δημόσιους οργανισμούς. «Θα ήθελα να δώσω έμφαση σε μία ψευδή παρενέργεια που έχει παρατηρηθεί στις χώρες αυτές και τρομοκρατούσε για χρόνια και τώρα φοβάμαι ότι μπορεί να εμφανισθεί και στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας μας και θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι. Πιο συγκεκριμένα, πριν 10 χρόνια, όταν έγινε ομαδικός εμβολιασμός για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (ΗPV) στην Αυστραλία και τον Καναδά, κατά τη διάρκεια του οποίου παρατηρήθηκαν σε κάποιες έφηβες κοπέλες “συγκοπικά επεισόδια” που συνίσταντο σε εφίδρωση, ωχρότητα και λιποθυμία, με αποτέλεσμα οι κοπέλες αυτές να μεταφερθούν σε νοσοκομεία. Οι αντι-εμβολιαστές βρήκαν ευκαιρία να κατηγορήσουν το εμβόλιο ότι προκαλεί σπασμούς, επιληψία και καρδιακά προβλήματα. Όλα αυτά ήταν ψεύδη, διότι πρόκειται για μία απλή λιποθυμική κρίση, που οφείλεται συνήθως σε φόβο για το “τσίμπημα” και καμία σχέση δεν είχε με το εμβόλιο. Όταν λιποθυμούσε μία κοπέλα επηρεάζονταν οι υπόλοιπες και μερικές ακόμη λιποθυμούσαν. Παρά ταύτα χρειάστηκαν 2-3 χρόνια για να πεισθεί ο κόσμος για την ασφάλεια του εμβολίου. Προσοχή, λοιπόν, σε τυχόν λιποθυμικά επεισόδια που μπορεί να παρατηρηθούν κατά τον πρωτόγνωρο τρόπο εμβολιασμού στα εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα μας, για να μην αποτελέσουν αιτία διακοπής των εμβολιασμών», εξηγεί.

Όπως τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος, οι πραγματικές παρενέργειες του εμβολίου είναι ασήμαντες και συνίστανται σε τοπικό πόνο, ερυθρότητα, κακουχία, πονοκέφαλο και αλλεργική αντίδραση που διαρκούν από μία έως τρεις ημέρες, όπως συμβαίνει και με όλα τα εμβόλια ρουτίνας. Η αλλεργία, όπως προκύπτει από τα εκατομμύρια εμβόλια που έχουν γίνει παγκοσμίως σε 20 μέρες εμβολιασμών, και ανέρχεται σε 1 στους 400.000 έως 500.000 εμβολιασμούς, εμφανίζεται σε διάστημα 15-30 λεπτών μετά την ένεση και αντιμετωπίζεται από τον γιατρό. Αυτός είναι ο λόγος που συνίσταται τα εμβόλια να μη γίνονται στα φαρμακεία. Οι παιδίατροι έχουν πιο έντονη εμπειρία από την αλλεργία στο παλαιότερο εμβόλιο της ιλαράς, γι’ αυτό κρατούσαν τα παιδιά για 20-30 λεπτά στο ιατρείο μετά τον εμβολιασμό για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα περιστατικά αλλεργίας.

Τέλος, ο καθηγητής προτείνει ενημέρωση των επαγγελματικών υγείας και των πολιτών για το εμβόλιο και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «ο κορονοϊός, λόγω της μεγάλης θνητότητας της νόσου, θα συμβάλει στον περιορισμό του αντιεμβολιαστικού κινήματος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ