today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Αλματώδη άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών αφού η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν στην πολυαναμενόμενη εμπορική τους συμφωνία, ενώ το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ενίσχυσε τη διάθεση των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο.

Πιεζόμενος ολοένα εντονότερα από μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν τόσο στους Δημοκρατικούς όσο και στους Ρεπουμπλικάνους, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εντέλει το βράδυ της Κυριακής το σχέδιο νόμου που προβλέπει δαπάνες 900 δισεκ. δολαρίων για να στηριχθεί η αμερικανική οικονομία, που δέχεται βαρύ πλήγμα από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Ο απερχόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου υπέγραψε επίσης το σχέδιο νόμου για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, που αποτρέπει την αναστολή λειτουργίας τομέων του ομοσπονδιακού κράτους.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε άλμα 0,5%, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιριών ενέργειας να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο.

Στήριξη στις αγορές προσέφερε η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 που ξεκίνησε στην Ευρώπη, τροφοδοτώντας τις ελπίδες για ένα δεύτερο εξάμηνο του 2021 χωρίς την απειλή της πανδημίας αλλά και για μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας.

Η Βρετανία και η ΕΕ κατέληξαν στην εμπορική συμφωνία του Brexit αργά την Πέμπτη, επτά μόλις ημέρες πριν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές ενώσεις του κόσμου.

Οι αγορές στο Λονδίνο ήταν κλειστές λόγω της μεταφοράς της αργίας από τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, ενώ ο όγκος συναλλαγών στις ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να είναι περιορισμένος σε μια εβδομάδα με λιγότερες συνεδριάσεις λόγω των εορτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ