today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Σε έξαρση ο κορωνοϊός στο Σίδνεϊ παρά το lockdown

Σε έξαρση παρέμενε σήμερα η επιδημία της COVID-19 στο Σίδνεϊ, όπου πάνω από 250.000 άνθρωποι παραμένουν σε lockdown, ενώ η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας αναμένει να μάθει εάν θα επιτραπούν οι δημόσιοι εορτασμοί τη φετινή Πρωτοχρονιά.

Επτά κρούσματα του νέου κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, από τα οποία έξι συνδέονται άμεσα με έξαρση στα βόρεια, παραθαλάσσια προάστια του Σίδνεϊ, όπου ισχύει εντολή για παραμονή των κατοίκων στα σπίτια τους έως την Τετάρτη.

«Καταλαβαίνω ότι αυξάνεται η απογοήτευση όσο πλησιάζουμε στην Πρωτοχρονιά και παρατείνεται η παραμονή μας στο σπίτι», είπε η Γκλάντις Μπερετζίκλιαν, πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας, σε συνέντευξη Τύπου.

«Ελπίζουμε να έχουμε σαφείς πληροφορίες για όλους αύριο ή μεθαύριο το αργότερο, για το πώς θα είναι η παραμονή της Πρωτοχρονιάς και οι επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Σε μεγάλες πόλεις όπως το Σίδνεϊ, κανονικά κάθε χρόνο οργανώνονται δημόσιες εκδηλώσεις για την αντίστροφη μέτρηση έως την έλευση του νέου έτους, με την Πρωτοχρονιά να δίνει αφορμή για πάρτι και συγκεντρώσεις σε πάρκα ή στις παραλίες.

Ωστόσο, το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού μοιάζει να ανατρέπει κάθε τέτοιο σχέδιο: οι πολιτειακές αρχές επικεντρώνονται στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Αυστραλία έχει σημειώσει πολύ καλύτερες επιδόσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, αφού έκλεισε γρήγορα τα σύνορά της, επέβαλε lockdowns, έκανε εκτεταμένα τεστ και επέβαλε κοινωνική αποστασιοποίηση. Έχει καταγράψει λίγο λιγότερες από 28.300 μολύνσεις, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων στην πολιτεία της Βικτόριας, και 908 θανάτους που σχετίζονται με την COVID-19.

Η Βικτόρια, η δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, γειτονεύει με την Νέα Νότια Ουαλία. Η πρωτεύουσά της Μελβούρνη, που ήταν η προηγούμενη εστία του κορονοϊού στη χώρα, έμεινε σε αυστηρό lockdown για μήνες. Σήμερα κατέγραψε την 58 συνεχή ημέρα χωρίς κρούσματα μετάδοσης κορονοϊού στην κοινότητα και χωρίς θανάτους λόγω της Covid-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ