today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Οι κυβερνητικές προτεραιότητες για το 2021

Χρονιά μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού του κράτους θα είναι το 2021, με επίκεντρο όμως, τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Αυτός είναι ο κεντρικός «πυρήνας» του κυβερνητικού σχεδιασμού Μητσοτάκη για τη νέα χρονιά που θα κρίνει και το εθνικό στοιχημα για επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι μεγάλες αλλαγές θα εστιαστούν στο ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, ένας τομέας όπου έγιναν πραγματικά άλματα τους τελευταίους εξι μήνες, στο Δημόσιο, στα θέματα της ασφάλειας, της Παιδείας και στην ανασυγκρότηση της οικονομίας, με «όχημα» το σχέδιο Πισσαρίδη.

Του Κώστα Πασίση

Σε αυτή τη φάση, πάντως προτεραιότητα παραμένει η επιτυχής έκβαση της εκστρατείας για το μαζικό εμβολιασμό των πολιτών κατά του covid 19, που παραμένει απειλή για τον ανθρώπινη ζωή και την οικονομία.

Στο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για την πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου να απευθύνει πρόσκληση στους αρχηγούς των κομμάτων να κάνουν το εμβόλιο, δίνοντας πρώτοι το παράδειγμα.

Μια πρόσκληση που αποδέχθηκαν όλοι, με εξαίρεση τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Το 2020 «κλείνει» με μια πρωτοποριακή εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα, το gov.gr, που είναι προάγγελος των καινοτόμων μεταρρυθμίσεων που έρχονται τους επόμενους μήνες, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Κομβικό ρόλο στο ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της κοινωνίας θα παίξει και το 5G που αναμένεται να ανοίξει νέους ορίζοντες στον τομέα της καινοτομίας.

Το 2021 θα είναι η χρονιά που θα μπει οριστικό τέλος και στο αναχρονιστικό πλαίσιο για το άσυλο στα πανεπιστήμια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα προστατέψει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας με την ίδρυση ενός νέου σώματος φύλαξης τους.

Στόχος της νέας παρέμβασης είναι θωρακιστεί το άσυλο των ιδεών και της γνώσης από τις επιθέσεις της βίας και του εγκλήματος.

Για το Μαξίμου ο ψηφιοποίηση του κράτους, το θέμα της ασφάλειας παντού αλλά και ο εκσυγχρονισμός των δομών της Υγείας είναι …μονόδρομος.

Σε αυτούς τους τομείς η κυβέρνηση δείχνει να έχει πετύχει …θαύματα που αναγνωρίζονται από τους πολίτες, ανεξαρτήτου κομματικής προέλευσης, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Με το καλημέρα της νέας χρονιάς, το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το νέο ΑΣΕΠ, που προβλέπει μεγάλες αλλαγές στο καθεστώς προσλήψεων στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με το κείμενο που αναρτήθηκε στη διαβούλευση, για τις θέσεις ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ το νομοσχέδιο προβλέπει την επιλογή του προσωπικού του δημόσιου τομέα, μέσω γραπτού διαγωνισμού, στα πρότυπα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δη πολιτικό παρουσιάζει το νέο νομοσχέδιο που θα πάρει σειρά και αφορά εργασιακά ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπονται ριζικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που αποτελούν και «αιτία πολέμου» με την κυβέρνηση για το ΚΚΕ και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητική πηγή, ο Κυριάκος Μητσοτακης δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω σε αυτό και είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με τις συντεχνίες, όπως είχε δεσμευτεί και προεκλογικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ