today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Σουηδία-κορωνοϊός: Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τη στρατηγική της

Η Σουηδία δεν έχει αλλάξει στρατηγική για την αντιμετώπιση του κορονοϊού παρά την αυστηροποίηση των συστάσεων και των περιορισμών απέναντι στον όλο και βαρύτερο απολογισμό του δεύτερου κύματος, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της.

«Μπορώ να κατανοήσω ότι μπορεί κάποιος να μπει στον πειρασμό να αναρωτηθεί: ‘έχει αλλάξει η στρατηγική;” Όχι, είναι ακριβώς η ίδια στρατηγική: φροντίζουμε ώστε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατό την εξάπλωση της μόλυνσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε μια συνέντευξη στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

«Όμως είναι σαφές πως ανάλογα με την κατάσταση μπορεί επίσης κάποιος να κάνει αλλαγές», είπε.

Σε αντίθεση με μέτρα που υιοθετήθηκαν ευρέως στην Ευρώπη, η Σουηδία ακολούθησε μια διαφορετική στρατηγική βασισμένη κυρίως σε συστάσεις, χωρίς επιβολή γενικών περιορισμών (lockdown) και σχεδόν χωρίς αναγκαστικά μέτρα.

Όμως απέναντι στη νέα αύξηση των μολύνσεων και των θανάτων από το φθινόπωρο, η κυβέρνηση υιοθέτησε πιο αυστηρό τόνο στα μέσα Νοεμβρίου, κυρίως περιορίζοντας τη συμμετοχή σε δημόσιες εκδηλώσεις σε ένα όριο οκτώ ατόμων το πολύ. Ο κάθε πολίτης καλείται πλέον να συναναστρέφεται μόνο τα μέλη του νοικοκυριού του.

Μπορεί ένα λοκντάουν ή το πλήρες κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων και των καταστημάτων να μην είναι στη ημερήσια διάταξη, όμως ο Στέφαν Λεβέν παρουσίασε την Παρασκευή μια νέα σειρά πιο αυστηρών μέτρων και συστάσεων απέναντι σε ένα δεύτερο κύμα το οποίο έχει ήδη πάρει περίπου 2.000 ζωές στη χώρα αυτή των λίγο παραπάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκων.

Χθες, Δευτέρα, η Σουηδία έκλεισε επίσης για πρώτη φορά τα σύνορά της με το Ηνωμένο Βασίλειο και με τη Δανία, προκειμένου να αποτρέψει με την τελευταία μεταδόσεις που θα συνδέονται με διασυνοριακά ψώνια.

Η εισαγωγή ορίων στον αριθμό των επισκεπτών των καταστημάτων και των αθλητικών αιθουσών, ο περιορισμός σε τέσσερα άτομα το πολύ των συνδαιτυμόνων σε ένα τραπέζι στα εστιατόρια, έναντι οκτώ μέχρι τώρα και –μέτρο ακόμη πιο συμβολικό– η σύσταση για χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες από τις αρχές Ιανουαρίου, κυρίως τις ώρες αιχμής όταν η τήρηση φυσικής απόστασης είναι αδύνατη, περιλαμβάνονται στα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Η Σουηδία δεν συνιστά μέχρι τώρα τη χρήση μάσκας πουθενά εκτός από τις υπηρεσίες υγείας, μια θέση μοναδική στην Ευρώπη αν όχι σε όλο τον κόσμο.

Η σκανδιναβική χώρα θα παρουσιάσει επίσης έναν προσωρινό νόμο που θα επιτρέπει κυρίως το κλείσιμο των καταστημάτων και των εστιατορίων, αλλά δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης.

Ωστόσο συζητήσεις είναι σε εξέλιξη για την επιτάχυνση της διαδικασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ