Δ.Αθηναίων: Ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις αναβάθμισης των υποδομών του Εθνικού Κήπου

ΑΠΕ

Σειρά παρεμβάσεων ξεκίνησε ο Δήμος Αθηναίων στον Εθνικό Κήπο, τον οποίο επισκέφθηκε σήμερα ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης.

Ο εμβληματικός χώρος των 154 στρεμμάτων που λειτουργεί από το 1839, με την επιμέλεια τότε της βασίλισσας Αμαλίας, αναμένεται να αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά με παρεμβάσεις που αφορούν στην βελτίωση της «ραχοκοκαλιάς» όλων εκείνων των υποδομών που κρατούν τον Κήπο ζωντανό, ασφαλή και επισκέψιμο.

Ειδικότερα, ανακατασκευάζονται οι διάδρομοι, αποκαθίσταται το αρδευτικό σύστημα, κάτι που θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναζωογόνηση του πράσινου, συμπληρώνεται και αναβαθμίζεται ο αστικός εξοπλισμός (παγκάκια, καλαθάκια κλπ), αποκαθίστανται τα παρτέρια, συντηρούνται οι λίμνες και η πανέμορφη ξύλινη γέφυρα, εκσυγχρονίζεται ο φωτισμός και το σύνολο των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, τοποθετείται σύγχρονη σήμανση κά.

Το έργο, τελικού κόστους 1,85 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022.

Σε όλη τη διάρκεια των έργων ο Κήπος θα είναι ανοιχτός για το κοινό, εκτός από τα σημεία στα οποία γίνονται σταδιακά οι παρεμβάσεις. Οι εργασίες θα γίνονται με ιδιαίτερη φροντίδα για την πανίδα και την χλωρίδα του Κήπου.

Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και οι τεχνικές που θα εφαρμοστούν είναι σύμφωνες με την αισθητική και την μορφολογία του.

Με αφορμή την επίσκεψή του στους χώρους όπου πραγματοποιούνται εργασίες, ο κ. Μπακογιάννης σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα επισημαίνει: «”Ξυπνά” το μεγαλείο του Εθνικού Κήπου. Με σεβασμό και προσοχή, ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις σε αυτόν τον τόσο εμβληματικό χώρο για την Αθήνα και την Ελλάδα. Προσπαθούμε να ξανακάνουμε πραγματικότητα όλα αυτά που περιέγραψε ο Χένρι Μίλλερ: “Το πάρκο παραμένει στην μνήμη μου όσο κανένα άλλο πάρκο που έχω επισκεφτεί στη ζωή μου. Η πεμπτουσία ενός πάρκου είναι όπως όταν κάποιος κοιτά ένα πίνακα ή ονειρεύεται, να βρίσκεται σε έναν τόπο που όμως δεν μπορεί ποτέ να πάει”. Αυτόν τον πίνακα ζωγραφίζουμε».