today-is-a-good-day
19.9 C
Athens

Το Ιράν απέρριψε την πρόταση της ΙΑΕΑ για νέα συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα

Ο Ιρανός πρεσβευτής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) απέρριψε σήμερα την πρόταση του γενικού γραμματέα της υπηρεσίας ότι για να αναβιώσει η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα χρειαστεί να συναφθεί νέα.

Σε συνέντευξή του στο Reuters χθες Πέμπτη ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της ΙΑΕΑ που ελέγχει τη συμμόρφωση του Ιράν στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε ότι η Τεχεράνη έχει παραβιάσει πάρα πολλούς όρους, ώστε απλώς να μπορεί να επανέλθει σε ισχύ η συμφωνία αυτή μόλις αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν τον επόμενο μήνα.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα επανέλθουν στη συμφωνία, “εφόσον το Ιράν αρχίσει ξανά να την τηρεί πλήρως”.

Αφού ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία το 2018 και επανέφερε τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, η Τεχεράνη απάντησε παραβιάζοντας πολλούς από τους περιορισμούς της συμφωνίας.

“Οποιαδήποτε εκτίμηση για το πώς εφαρμόζονται οι όροι (της συμφωνίας) είναι εντελώς πέρα από τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας και (είναι κάτι) που θα πρέπει να αποφεύγει”, σχολίασε ο Καζέμ Γαριμπαμπαντί, πρεσβευτής του Ιράν στην ΙΑΕΑ, στο Twitter.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, αρχιτέκτονας της συμφωνίας του 2015 με τις έξι δυνάμεις, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Τεχεράνη θα ακυρώσει τα βήματα που έχει λάβει, εφόσον οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις εναντίον της και επιστρέψουν στη συμφωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ