today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

ΟΑΕΔ: Έως 23 Δεκεμβρίου ανοιχτή η πλατφόρμα για την έκτακτη ενίσχυση εποχικών σε τουρισμό και επισιτισμό

Την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, λήγει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την έκτακτη μηνιαία αποζημίωση εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης το περασμένο καλοκαίρι, που ενεργοποιήθηκε την 1η/7/2020 στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τη στήριξη του εργατικού δυναμικού.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 23102/477 (ΦΕΚ 2268/Β/13-6-2020), δικαιούχοι είναι οι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης που έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας για 3 μήνες και 5 ημέρες, από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020 και παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο 2020.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), οι δικαιούχοι πρέπει να επικαιροποιήσουν τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) που είναι ήδη καταχωρισμένος στον ΟΑΕΔ και να αποδεχθούν προτυποποιημένη υπεύθυνη δήλωση. Διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται καμία άλλη ενέργεια, καθώς ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει την έκτακτη αποζημίωση, εφόσον πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή ΟΑΕΔ, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-meniaia-apozemiose-epokhika-ergazomenon.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Έκτακτη μηνιαία αποζημίωση εποχικά εργαζομένων.

Η έκτακτη μηνιαία αποζημίωση ανέρχεται στο ύψος του τελευταίου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας και είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν προσμετράται στο συνολικό – πραγματικό ή τεκμαρτό – οικογενειακό εισόδημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ