today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

Μ.Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία καλείται να πείσει Ελλάδα και ΕΕ για την αξιοπιστία της

«Η Τουρκία αν θέλει να παραμείνει στο δυτικό προσανατολισμό, θα πρέπει η στάση της να είναι ειλικρινής και όχι προσχηματική», τόνισε σε συνέντευξή του στον ρ/σ Παραπολιτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «δεν δεχόμαστε προσχηματικό διάλογο», ενώ προσέθεσε ότι πλέον, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «δεν γίνεται αποδεκτή από την Ευρώπη μία προσχηματική υποχώρηση από την επιθετική και αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας, αλλά χρειάζεται να είναι σταθερή και βέβαια και ειλικρινής». Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται, ότι «η απόσυρση του Ορούτς Ρέϊς από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο δεν αποτελεί από μόνη της ικανό βήμα για να προχωρήσουμε στις διερευνητικές επαφές».

Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνεται ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι εναπόκειται στην Τουρκία να δείξει έμπρακτα ότι προχωρά στην αποκλιμάκωση. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, εξαρτάται «από τη δική τους πλευρά να πείσουν όλους εμάς, εννοώ την Ελλάδα και όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους, ότι όντως είναι αξιόπιστοι. Αυτοί έχουν διαταράξει τις σχέσεις, αυτοί καλούνται να ξαναπιάσουν το νήμα και να στείλουν τα σωστά μηνύματα».

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αναπληρωτής υπουργός στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της Τουρκίας, σημειώνοντας πως μας ενδιαφέρει μία Τουρκία κοντά στον δυτικό και ευρωατλαντικό προσανατολισμό, παρά μία Τουρκία εκτός δυτικού προσανατολισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ