today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ν.Κεραμέως: Το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση είναι μια ολιστική μεταρρύθμιση

«Εισηγούμαστε μια ολιστική μεταρρύθμιση που επιχειρεί να αλλάξει τη νοοτροπία της κοινωνίας απέναντι στον τόσο σημαντικό πυλώνα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Στόχος μας είναι από λύση ανάγκης για λίγους, να καταστεί συνειδητή επιλογή για πολλούς.»

Αυτό υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, υπεραμυνόμενη στη Βουλή του νομοσχεδίου της για την επαγγελματική εκπαίδευση, και τονίζοντας ότι «ο κοινωνικός ανελκυστήρας της εκπαίδευσης δεν είναι ένας αλλά πολλοί με εναλλακτικές διαδρομές.

Η υπουργός Παιδείας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «μία μεταρρύθμιση «που αντιμετωπίζει ολιστικά τον επαγγελματικό πυλώνα της εκπαίδευσης και επιχειρεί να θεραπεύσει τις διαχρονικές του παθογένειες, ώστε με συντονισμένες παρεμβάσεις να καταστήσει την επαγγελματική εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση αναπτυξιακό εφαλτήριο στη συνείδηση της κοινωνίας και σύγχρονο εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής».

«Ο ρυθμός αποφοίτησης των φοιτητών μας είναι ο χαμηλότερος σε όλη την ΕΕ. Το 30% δεν αποφοιτά ποτέ ενώ σχεδόν 25% των καταρτιζομένων των ΙΕΚ είναι απόφοιτοι ΑΕΙ, που οδηγούνται στην επαγγελματική κατάρτιση για να βρουν δουλειά. Αυτή η στρέβλωση εκπορεύεται από μία κακώς εννοούμενη νοοτροπία, από ένα στερεότυπο, ότι η καταξίωση έρχεται μόνο με το πτυχίο πανεπιστημίου, και όχι από τεχνικές επαγγελματικές σπουδές», επεσήμανε η κ. Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας έθεσε ως κεντρική στόχευση σε όλα τα επίπεδα, τη «στενότερη σύνδεση επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας», ενώ έμφαση έδωσε στην ενίσχυση του ΕΟΠΠΕΠ «ως εθνικού φορέα πιστοποίησης προσόντων και διασφάλισης της ποιότητας σε ΕΕΚ – ΔΒΜ».

Ανέφερε επίσης ότι οι περισσότεροι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς συμφωνούν ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση ενώ σημείωσε ότι «τα σημεία απόκλισης εδράζονται κυρίως σε ιδεολογικές διαφορές και ταυτοτικές εμμονές, όπως ο ρόλος της αγοράς εργασίας στη διαμόρφωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και η δυνατότητα να ακολουθήσει ένας νέος μετά το Γυμνάσιο τον δρόμο μίας επαγγελματικής σχολής κατάρτισης».

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για «βαθειά ιδεολογική διαφωνία που υπάρχει ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι γι αυτόν «το κοινωνικό ασανσέρ της παιδείας είναι ένα, και οδηγεί μόνο στο Πανεπιστήμιο, για αυτό και έκανε τα πάντα για να μπουν όλοι με βαθμό ακόμα και με ένα και δύο.

«Ο κοινωνικός ανελκυστήρας για το ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας για εμάς είναι πολλοί, με εναλλακτικές και αλληλοσυνδεόμενες διαδρομές. Σημασία έχει να μπορούν οι νέοι μας μέσα από τις επιλογές αυτές να ανακαλύπτουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους, επιλογές που θα τους κάνουν μορφωμένους, καταρτισμένους, ευτυχισμένους, δημιουργικούς, επιλογές που θα τους οδηγήσουν σε ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αυτός είναι ο κεντρικός στόχος μας με το παρόν νομοθέτημα», κατέληξε η κ. Κεραμέως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ