today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Η νέα στρατηγική της κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις  

Τις επόμενες κινήσεις της στη διπλωματική «σκακιέρα» σχεδιάζει η κυβέρνηση, έχοντας ως  δεδομένα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά τις αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία, που δικαιώνουν τις προσπάθειες της Αθήνας για συνετισμό του Ταγίπ Ερντογαν ο οποίος το παίζει …Αγάς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Του Κώστα Πασίση

Στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για δημιουργία διαύλων συνεννόησης και συνεργασίας με τη νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου, ενώ γίνονται και «βολιδοσκοπήσεις» για συνάντηση Μητσοτάκη-Μπαιντεν, αν είναι εφικτό στην παρούσα φάση.

Μια επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και  συνάντηση, με το νέο Αμερικανό πρόεδρο θα ήταν ιδανικό σενάριο για την Ελλάδα, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες του εγχειρήματος.

Γι αυτό και το διπλωματικό γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη εργάζεται και στην κατεύθυνση της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δυο ανδρών, που ασφαλώς είναι πιο εύκολη υπόθεση.

Όπως επισημαίνεται  επιτυχία θα ήταν, αν ο Τζο Μπάιντεν μιλούσε πρώτα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και μετα με τον Τούρκο Πρόεδρο, αν και μετα τις αμερικανικές κυρώσεις στην Άγκυρα, ίσως η «πρωτιά» στη συνομιλία να μην έχει ιδιαίτερη σημασία.

Το καλό νέο για την Ελλάδα είναι ότι ο Τζο Μπαιντεν έχει «εικόνα» για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, σε αντίθεση με τον απερχόμενο Προέδρο Ντόναλντ Τραμπ που από την αρχή έδειξε να έχει άλλες προτεραιότητες.

Επίσης, μετα την απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «αναζωπυρώθηκαν» και οι «ξεχασμένες» διερευνητικές επαφές Ελλάδος- Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω από το θέμα υπάρχει  κινητικότητα αλλά η Ελλάδα έχει διαμηνύσει ότι  δυο πλευρές δεν μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν προηγουμένως δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση της έντασης που να χαρακτηρίζεται από διάρκεια.

Οι δηλώσεις βέβαια των Τούρκων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας Τσαβούσογλου και Ακάρ, περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου που θέτουν συχνά-πυκνά, απομακρύνουν κάθε ενδεχόμενο για ελληνοτουρκικό διάλογο

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ζήτημα διερευνητικές συνομιλίες με τη γείτονα χώρα και «σύμμαχο» στο ΝΑΤΟ μετατίθενται για το επόμενο έτος…

Η Αθήνα δεν είναι αρνητική στο διάλογο για την οριοθέτηση  ΑΟΖ και μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι αν οι δυο χώρες δεν συμφωνήσουν, υπάρχει και η λύση της προσφυγής στη Χάγη.

Στο ίδιο μήκος ήταν και οι δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ο οποίος μιλώντας στη 2η Διάσκεψη για τα θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου και απευθυνόμενος στην Τουρκία την κάλεσε εκ νέου να σταματήσει τις προκλήσεις, να επιτρέψει να περάσει μια περίοδος ηρεμίας και διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Η έναρξη διερευνητικών επαφών προέκυψε και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Όπως έγινε γνωστό ο κ. Μισέλ ζήτησε τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων για  να ξεκινήσουν σύντομα οι συνομιλίες των δυο χωρών, ενώ τάχθηκε και υπέρ της επανέναρξης των συζητήσεων για την επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η επιβολή κυρώσεων πάντως  κατά της Τουρκίας  για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, προκάλεσε εκνευρισμό και αμηχανία στην Άγκυρα που δεν περίμενε τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Σχολιάζοντας την εν λόγω πρωτοβουλία των ΗΠΑ, οι βουλευτές της ΝΔ Άγγελος Συρίγος και Δημ. Καιρίδης, ειδικοί σε θέματα Διεθνών Σχέσεων, ανέφεραν ότι  η αμερικανική απόφαση είναι ένα ισχυρό σήμα στην Ευρώπη για μια πιο δυναμική αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ