today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Συζήτηση Προϋπολογισμού 2021: Το crash test των πολιτικών αρχηγών

Η σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για τη ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, εν μέσω πανδημίας, μετατράπηκε σε «κόντρα» ανάμεσα στον υπεύθυνο, «μετρημένο» και σοβαρό πολιτικό λόγο, από πλευράς κυβέρνησης και Μητσοτάκη και της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού, από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Του Κώστα Πασίση

Εν ολίγοις ήταν μια προβλέψιμη συζήτηση, πολύ υψηλών τόνων, με μοναδικό νέο στοιχείο το κοινό «μέτωπο» ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, με ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά σχεδόν …καρμπόν, όσον αφορά την κριτική στο νέο προϋπολογισμό και την κυβέρνηση.

«Ο νέος προϋπολογισμός είναι εκτός τόπου και χρόνου», ανέφεραν και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί, λες και το σημείωμα, που είχαν μπροστά τους, ήταν γραμμένο από τον ίδιο …λογογράφο.  Και όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης ο λογογράφος του Τσίπρα τον εξέθεσε, αναφορικά με το χρόνο επίσκεψης του στο Βερολίνο.

Ο Πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και αποδόμησε μια προς μια όλες  τις αντιπολιτευτικές «κορώνες» του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά οι οποίοι παραποίησαν την πραγματικότητα και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης για μικροκομματικούς λόγους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε με θετικό πολιτικό λόγο, επισημαίνοντας όλα τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση του σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για να στηρίξει το «επιχειρείν», τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους. Και όπως υπογράμμισε διαχειρίστηκε την κρίση της πανδημίας, χωρίς να επιβάλει κανέναν νέο φόρο.

Είχε όμως και μια έκπληξη η ομιλία του, ένα χριστουγεννιάτικο …δώρο, που «πάγωσε» τους πολιτικούς αντιπάλους του αλλά ικανοποίησε το σκληρά δοκιμαζόμενο επιχειρηματικό κόσμο.

Ειδικότερα ανακοίνωσε μείωση ενοικίου κατά 80% σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουάριου. Και την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Κορυφαία στιγμή της τοποθέτησης του στη Βουλή ήταν όταν αναφέρθηκε στη περαιτέρω θωράκιση της χώρας, ανακοινώνοντας ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπογραφεί στην Αθήνα συμφωνία για τη προμήθεια 18 υπερσύγχρονων αεροσκαφών RAFALE, εντός του 2021, από τη Γαλλία.

Στο σημείο αυτό, όμως εξέφρασε και την έντονη ενόχληση του για τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη ψήφιση του άρθρου του προϋπολογισμού για τις αμυντικές δαπάνες.

Επιπλέον «στηλίτευσε» και την απόφαση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, φωτογραφίζοντας κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ για το γεγονός ότι «πέταξαν» στην κομματική αρένα, τα εθνικά ζητήματα.

Προηγουμένως Τσίπρας και Γεννηματά σε απόλυτη «συγχορδία» και ευθυγράμμιση μίλησαν για «βατερλό» της κυβέρνησης στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αν και η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και καταγεγραμμένη στο κοινό ανακοινωθέν, μετά το τέλος της Συνόδου.

Το μπρα-ντε-φερ Μητσοτάκη με το «δίδυμο Τσίπρα-Γεννηματά, είχε ξεκάθαρο νικητή τον Πρωθυπουργό.

Επί «ποδός πολέμου» Τσίπρας – Γεννηματά

Από την άλλη πλευρά ολόκληρη η ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν δομημένη στο πολιτικό «θεώρημα» της αποτυχίας της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, παρότι τους τελευταίους μήνες ο κόσμος δίνει μεγάλο προβάδισμα στη ΝΔ σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ από τη δεύτερη παράγραφο της ομιλίας του «ξετύλιξε» το μακάβριο αφήγημα της …νεκρολογίας.

«Η χώρα μας μετρά πάνω από 3.500 νεκρούς από την πανδημία. Και το πιο συγκλονιστικό σχεδόν 3.000 νεκρούς από τις αρχές Νοέμβρη». Και το συμπλήρωσε επιρρίπτοντας τις ευθύνες απευθείας στον Πρωθυπουργό: «Δεν έχετε εσείς καμιά ευθύνη, καμία απολύτως για τις χαμένες ζωές; Για τις κατεστραμμένες οικογένειες;», αναρωτήθηκε με δήθεν απορία…

Στη συνέχεια τη «σκυτάλη», πήρε το αφήγημα της μιζέριας και της καταστροφολογίας επί παντός επιστητού.

Ολόκληρη η παρέμβαση του ήταν «πλημμυρισμένη» από λέξεις, «αποτυχία στην οικονομία και στη διαχείριση της κρίσης», «ανευθυνότητα», «έλλειμμα κατανόησης της πραγματικότητας», αδιαφορία για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, η Ελλάδα μετατράπηκε στη χειρότερη χώρα της ευρωζώνης. Και άλλα …κοσμητικά επίθετα, που απλά εξέθεσαν ακόμη περισσότερο την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη ίδια γραμμή ήταν και η Φώφη Γεννηματά. Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, προφανώς  «πιεσμένη» από τα εσωκομματικά προβλήματα της, τα είδε όλα «μαύρα», και στο μόνο σημείο που διαφοροποιήθηκε από την Κουμουνδούρου, είναι ότι είπε ότι θα υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού, κρατώντας κάπως τα προσχήματα.

Η κυρία Γεννηματά χαρακτήρισε «φιάσκο» για την Ελλάδα τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι πορεύεται χωρίς σχέδιο. Και για αποτυχία και υποχωρητικότητα στα εθνικά θέματα…

Τελικά ο προϋπολογισμός πέρασε με την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 158 έναντι 148 ψήφων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ