today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Γενς Σπαν: Το καλοκαίρι η επιστροφή στην κανονικότητα

Το καλοκαίρι, «βήμα-βήμα», μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, τόνισε ωστόσο ταυτόχρονα ότι το γεγονός ότι σύντομα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειάζονται πλέον μέτρα περιορισμού και προστασίας.

«Μόνο και μόνο επειδή θα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό πολύ σύντομα μετά τα Χριστούγεννα, δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαζόμαστε πλέον κανόνες. Αντιθέτως, οι κανόνες θα είναι αναγκαίοι για αρκετό διάστημα μέσα στο νέο έτος», δήλωσε ο κ. Σπαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς RTL και n-tv. Μπορεί ωστόσο να είναι κανείς αισιόδοξος, πρόσθεσε ο υπουργός, «ότι το καλοκαίρι, βήμα-βήμα, θα μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα». Το καλοκαίρι «είναι μια προοπτική που μπορεί κανείς να την σκεφτεί», είπε χαρακτηριστικά ο Γενς Σπαν.

Μέχρι τότε ωστόσο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, είναι βέβαιο ότι οι αυστηροί περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την άνοιξη. «Παρότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι υπολογίζαμε, η επίδρασή του στην βελτίωση της κατάστασης θα μπορεί να διαπιστωθεί σταδιακά. Θα πρέπει να ζούμε με διάφορα μέτρα lockdown τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα», τόνισε ο κ. Μοντγκόμερι σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Ομίλου Funke και προέβλεψε ότι η ισχύς του γενικού lockdown θα παραταθεί και αρκετά μετά τις 10 Ιανουαρίου, οπότε και θεωρητικά εκπνέει.

Ήδη χθες η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ έκανε λόγο για «δύο σκληρούς μήνες», Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ζητώντας από τους πολίτες να μην αναζητούν εξαιρέσεις στους κανόνες. «Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ