11.7 C
Athens

Ασία-Ειρηνικός: Αριθμός ρεκόρ καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής το 2020

Αριθμός ρεκόρ καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής καταγράφηκε το 2020 στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού, επηρεάζοντας δεκάδες εκατομμύρια ευάλωτους ανθρώπους, που είχαν πληγεί ήδη από την πανδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) ανακοίνωσε ότι ανταποκρίθηκε σε 24 κρίσεις που οφείλονταν στην κλιματική αλλαγή φέτος στην περιοχή του κόσμου που είναι πιο επιρρεπής σε αυτές, έναντι 18 πέρυσι. Μεταξύ των καταστροφών αυτών ήταν πλημμύρες, τυφώνες, ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες και ξηρασία.

“Η covid-19 φυσικά επιδείνωσε τις επιπτώσεις των καταστροφών αυτών”, σχολίασε ο Μάαρτεν βαν Άαλστ διευθυντής του Κέντρου Κλίματος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

“Η πανδημία όχι μόνο περιέπλεξε τις απομακρύνσεις ανθρώπων και την αντίδραση στις καταστροφές, αλλά επιδείνωσε τις οικονομικές επιπτώσεις των καταστροφών, κυρίως για τους πιο φτωχούς”, πρόσθεσε.

Στη νοτιοανατολική Ασία καταγράφηκαν οι περισσότερες καταστροφές το 2020 (15), ανάμεσά τους σοβαρές πλημμύρες, καταιγίδες και κατολισθήσεις στο Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, οι οποίες επηρέασαν περισσότερους από 31 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Τζες Λετς διευθυντής εκτάκτων επιχειρήσεων του IFRC δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στις κοινότητες, ενώ παράλληλα να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης της covid-19.

Η Μέρι Τζο Γκονσάλες, στέλεχος της CARE στις Φιλιππίνες, επεσήμανε ότι οι γυναίκες υπέστησαν τριπλό πλήγμα, καθώς η πανδημίας τροφοδότησε περισσότερη βία στο σπίτι, την ώρα που πολλές έχασαν τις δουλειές τους και χρειάστηκε να φροντίσουν τα παιδιά που δεν πήγαιναν πλέον σχολείο, αλλά και ηλικιωμένους.

Η CARE αναμένει ότι τα πράγματα “θα επιδεινωθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής”, είχε δηλώσει η Γκονσάλες σε δημοσιογράφους νωρίτερα αυτό τον μήνα.

“Έχουμε δει την τάση τα τελευταία δέκα χρόνια: οι τυφώνες έχουν γίνει πιο ισχυροί και έχουμε ήδη χάσει χιλιάδες ζωές ήδη”, επεσήμανε.

Πέρυσι περισσότεροι από 94 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού επλήγησαν από καταστροφές που οφείλονταν στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το World Disasters Report του IFRC.

Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των ατόμων που επηρεάστηκαν το 2020.

 

Επλήγησαν τα εισοδήματα

Η περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού, όπου ζει περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, __ τις σοβαρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με πολλούς ανθρώπους να ζουν σε ευάλωτες συνθήκες λόγω της φτώχειας και του κακού πολεοδομικού σχεδιασμού.

Ο βαν Άαλστ δήλωσε ότι οι χώρες έχουν προετοιμαστεί καλύτερα και έχουν εξοπλιστεί για να σώζουν ζωές, αλλά ακόμη δεν έχουν καταφέρει να σώζουν τα μέσα επιβίωσης των πιο ευάλωτων κοινοτήτων που πλήττονται από τις καταστροφές.

Επικαλέστηκε το παράδειγμα του κυκλώνα Άμφαν, ο οποίος έπληξε την Ινδία και το Μπανγκλαντές τον Μάιο. Χάρη στις μαζικές εκκενώσεις πριν τον κυκλώνα, αποφεύχθηκε μεγάλος αριθμός θανάτων. Όμως οι οικονομικές επιπτώσεις της φυσικής καταστροφής ήταν σκληρές, κυρίως για τους πιο φτωχούς, επεσήμανε, με το συνολικό κόστος των ζημιών να εκτιμάται σε περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο Βιετνάμ η τοπική διευθύντρια της CARE Λι Κιμ Ντανγκ εξήγησε ότι η πανδημία έχει καταστήσει πιο δύσκολη την ανάκαμψη από τις καταστροφές, κυρίως στις αγροτικές περιοχές.

Οι περιορισμοί που ισχύουν λόγω covid-19 εμπόδισαν κάποιους αγρότες να πουλήσουν τα προϊόντα τους, ενώ μετανάστες στις πόλεις –πολλοί εκ των οποίων ήταν πωλητές στους δρόμους ή παρείχαν υπηρεσίες οικιακών βοηθών– έχασαν τη δουλειά τους και δεν μπορούσαν να στείλουν χρήματα στις οικογένειές τους.

“Οι άνθρωποι σε όλη την Ασία είναι συνηθισμένοι στις καταιγίδες και τις πλημμύρες, όμως η φετινή χρονιά δοκίμασε την ανθεκτικότητα δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων”, τόνισε ο Λετς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ