today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Γ.Κύρτσος προς Κομισιόν: Να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος

Την εξαίρεση των «αυξημένων αμυντικών δαπανών της Ελλάδας από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος για όσο διάστημα οι Ευρωπαίοι εταίροι συνεχίζουν τον υπερεξοπλισμό της Τουρκίας και αρνούνται την επιβολή εμπάργκο οπλικών συστημάτων», ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον επίτροπο Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «είναι αδιανόητο να τιμωρείται δημοσιονομικά η Ελλάδα στην προσπάθειά της να προστατευθεί, μέσω αυξημένων αμυντικών δαπανών, από την πολιτική των Ευρωπαίων εταίρων, που δίνουν προτεραιότητα στις εξαγωγές της πολεμικής βιομηχανίας τους στην Τουρκία έναντι της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα».

«Το λιγότερο που μπορούν να κάνουν», κατά τον κ. Κύρτσο, «είναι να εξαιρέσουν τις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας από τον υπολογισμό του “υπερβολικού” δημοσιονομικού ελλείμματος για όσο διάστημα ο υπερεξοπλισμός της Τουρκίας από Ευρωπαίους εταίρους απειλεί την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Παρά τις διαμαρτυρίες σε επίπεδο ελληνικής κοινής γνώμης και το αίτημα που διατύπωσε δημόσια ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πήρε πρωτοβουλία, στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, για να επιβάλλει εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Το αποτέλεσμα είναι να συνεχίζεται ο υπερεξοπλισμός της Τουρκίας από την Ισπανία με το πρώτο τουρκικό αεροπλανοφόρο και από τη Γερμανία με υπερσύγχρονα επιθετικά υποβρύχια.

Παρά το υπέρογκο δημόσιο χρέος και το μεγάλο, λόγω πανδημίας δημοσιονομικό έλλειμμα, η Ελλάδα υποχρεώνεται σε αυτές τις συνθήκες, να κάνει μεγάλη αύξηση των αμυντικών δαπανών της στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 και να προγραμματίσει ανάλογες αυξήσεις στους επόμενους προϋπολογισμούς.

Ερωτάται ο Επίτροπος Οικονομικών κύριος Τζεντιλόνι:

– Θα αναγνωρίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση της Ελλάδας εξαιτίας του συνεχιζόμενου υπερεξοπλισμού της Τουρκίας από κράτη μέλη όπως η Γερμανία και η Ισπανία;

– Θα δώσει -μετά την περίοδο της πανδημίας- πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας, που της δημιουργούν με εξαγωγές οπλικών συστημάτων στην Τουρκία Ευρωπαίοι εταίροι όπως η Γερμανία και η Ισπανία;

– Δεν θεωρεί ότι είναι δίκαιο να προχωρήσει στον αποκλεισμό των αυξημένων αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας για όσο διάστημα οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν επιβάλλουν εμπάργκο όπλων στην επιθετική Τουρκία;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ