today-is-a-good-day
19 C
Athens

Αλ.Μαλλιάς για το βιβλίο του Μπ.Ομπάμα: Καλωσορίζουμε τη «Γη της Επαγγελίας» στην Ελλάδα

Στην online παρουσίαση του πρώτου τόμου της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του Μπαράκ Ομπάμα «Γη της Επαγγελίας» συμμετείχε ο Πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ από το 2005 έως το 2009.

Θα περιοριστώ σε έξι χρονικά σημεία στα έξι λεπτά που έχω στη διάθεσή μου. Σημεία βιωματικά από καταγραφές στο ημερολόγιο μου, είπε ο κ. Μαλλιάς.

  1. 2007: Συνάντησα  τον Γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα στο Γραφείο του στην Ουάσιγκτον. Προβλέψιμη η ελληνική θεματολογία. Μακεδονικό, καυτό τότε ζήτημα στις σχέσεις μας με την Προεδρία Μπους, Κύπρος, Τουρκία. Μιλήσαμε και για τις ελληνικές ρίζες σκέψης και λόγου του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Στην τελευταία ομιλία του “I’ve Been to the Mountaintop”(Ανέβηκα στην Βουνοκορφή), ο Κιγκ αναφερόταν συχνά στην Γη της Επαγγελίας και στην κλασική Ελλάδα.
  2. Ο Ομπάμα ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για το χρίσμα των Δημοκρατικών  στις 15 Φεβρουαρίου  2007. Τον Μάρτιο Υποστήριξε  στην Γερουσία  την Απόφαση S-300 υπέρ των ελληνικών θέσεων στο Μακεδονικό.Οι προκριματικές  εκλογές άρχισαν τον Ιανουάριο 2008. Την σοβαρότητα  της υποψηφιότητας Μπαράκ Ομπάμα άργησαν να αντιληφθούν:- οι πρέσβεις στην Ουάσινγκτον,
    – οι δημοσκοπήσεις, οι εταιρείες   δημοσίων σχέσεων, πολιτικού lobbying και τα μεγάλα  εκδοτικά συγκροτήματα.Επίσης, οι  ελληνο-αμερικανικές οργανώσεις   με εξαίρεση  τους ομογενείς στο Σικάγο, κυρίως τους Αλέξη Γιαννούλια και Έντυ Ζεμενίδη. Αντίθετα,το στίγμα της  συνυποψήφιας για το  χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρυ Κλίντον ήταν πάντοτε  καθαρό.
  3. Τον Οκτώβριο 2008, ο υποψήφιος Μπαράκ Ομπάμα  μίλησε για  τη σημασία σεβασμού προς τους  συμμάχους. Αντί του πειθαναγκασμού και του φόβου η Αμερική κερδίζει όταν σύμμαχοι και φίλοι την σέβονται. Λόγια εμπνευσμένα  από τον Θουκυδίδη και τον «περί Ειρήνης» του Ισοκράτη τηλεγραφώ στην Αθήνα. Ειρωνικό σχόλιο  σε εφημερίδα. Ιεροσυλία γράφει…
  4. 20 Ιανουαρίου  2009. Μοναδική μέρα  στη ζωή του διπλωμάτη. Ημέρα Ορκωμοσίας Ομπάμα. Λόφος Καπιτωλίου. Φοβερή παγωνιά με θερμοκρασία υπό το μηδέν. Απέραντο  πλήθος. Προσκεκλημένος επιφανών ομογενών, παρών ο βουλευτής (τότε) Κυριάκος Μητσοτάκης. Μνημειώδης, υπόδειγμα ρητορικής, η ομιλία Ομπάμα. Κλασικοί, Λίνκολν, Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, πατέρες αμερικανικής  Δημοκρατίας. Ισχύς δικαίου αντί δίκαιου του ισχυρού.Αξέχαστη και η βραδιά. Επίσημη δεξίωση σε χαλαρή όμως ατμόσφαιρα. Ευφορία. Συζήτηση  με Μπίλ και Χίλαρυ Κλίντον. Κανονίζουμε την επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη. Έρχεται στην Ουάσινγκτον τον Φεβρουάριο. Αργά κατά τις 11 χορεύουν Πρόεδρος και Μισέλ Ομπάμα. Επί Τζωρτζ Μπούς τα βραδινά άρχιζαν στις 6 και τελείωναν στις 8.30.Είχε και κάποια καλά σκέπτομαι…
  5. Απρίλιος 2009. Αμηχανία και ανησυχία. Στο πρώτο ταξίδι του ο Πρόεδρος Ομπάμα επισκέπτεται την Τουρκία. Προσπάθεια να έλθει και στην Αθήνα. Στην Ακρόπολη. Εξασφαλίσαμε τελικά διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ.Ο Πρόεδρος Ερντογάν θεώρησε τότε ότι η Αμερική υιοθέτησε και στήριξε τις υπερ-περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας. Το 2016, επτά χρόνια αργότερα, ο Πρόεδρος Ομπάμα αναγνωρίζοντας τις παρενέργειες, επέκρινε δημόσια και αυστηρά την πολιτική και τις επιλογές Ερντογάν. Όπως άλλωστε παραδέχθηκε και το λάθος της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη και της έλλειψης αποφασιστικότητας στη Συρία. Οι σοβαρές  επιπτώσεις όμως παραμένουν.
  6. Ο Πρόεδρος Ομπάμα συναντήθηκε διαδοχικά  με τέσσερις εν ενεργεία Έλληνες Πρωθυπουργούς.Δεκέμβριος 2020. Κατά την ταπεινωτική περίοδο του «ελληνικού ζητήματος» η Γερμανία διακρίθηκε για την πλήρη απουσία αξιολόγησης  της γεωπολιτικής αξίας  της Ελλάδος. Έβλεπε μόνο τα ελλείμματα, το χρέος  και την «ελληνική απειθαρχία». Αντίθετα με την σαφή και κυρίαρχη αντίληψη των Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάϊντεν. Η στρατηγική σημασία της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή προκάλεσε την με κάθε τρόπο Αμερικανική στήριξη της  παραμονή μας  στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πολιτική στήριξης  συνεχίστηκε  με βασικό εκφραστή τον ΥΠΕΞ Μάϊκ Πομπέο.

Σήμερα, οι εξελίξεις στις Αμερικανο-τουρκικές σχέσεις και στην ΝΑ Μεσόγειο δικαιώνουν τις  τότε επιλογές της Ουάσινγκτον. Οι διαφορές πολιτικής Βερολίνου και Ουάσινγκτον στην περιοχή μας εξακολουθούν να υπάρχουν, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ