today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Βουλή: Αντιπαράθεση για τη φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων

Το σχέδιο φύλαξης και ασφάλειας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, έγινε -νωρίτερα σήμερα- αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για στοχοποίηση του δημόσιου χώρου και των νέων. Καθώς η βουλευτής απευθύνθηκε στον παριστάμενο υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλη Διγαλάκη, καλώντας τον να απαντήσει με καθαρότητα εάν συμφωνεί με την ταπείνωση πανεπιστημιακών και φοιτητών, με την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια, προκάλεσε την αντίδραση του υφυπουργού.

«Κύριε Διγαλάκη είστε εδώ. Πείτε μας, συμφωνείτε με την ταπείνωση πανεπιστημιακών και φοιτητών, με την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια; Πρέπει να πάρετε θέση. Το οφείλετε στην ιστορία σας ως πανεπιστημιακός», είπε η κ. Αναγνωστοπούλου.

«Κυρία Αναγνωστοπούλου, αναφερθήκατε στο θέμα των ακαδημαϊκών ελευθεριών στα πανεπιστήμια. Ήθελα να σας ρωτήσω, συμφωνείτε με την εικόνα του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, να του έχουν κρεμάσει την ταμπέλα εξωπανεπιστημιακοί μέσα στο γραφείο του; Είναι εικόνα αυτή ελληνικού πανεπιστημίου;», ρώτησε ο κ. Διγαλάκης προκαλώντας αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γιατί ρωτάτε εμάς;», ακούστηκαν να φωνάζουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τα έδρανά τους.

«Να σας πω γιατί ρωτάω. Ως πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, όταν είχαν στρατοπεδεύσει εξωπανεπιστημιακοί έξω από το γραφείο μου, πήγα στον τότε αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, του ζήτησα τη συνδρομή του και μου την αρνήθηκε», απάντησε ο υφυπουργός Παιδείας.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, και το ζήτημα της χρηματοδότησης και στήριξης της δημόσιας παιδείας. «Το πρόγραμμα της κυβέρνησης οδηγεί στο μεγαλύτερο κοινωνικό ζήτημα. Η ΝΔ θεώρησε πεταμένα λεφτά τα χρήματα στο δημόσιο σύστημα παιδείας και, όπως έπραξε και στην υγεία, το άφησε ανοχύρωτο. Αλλά δεν θεώρησε πεταμένα λεφτά να νομοθετεί υπέρ των ιδιωτικών σχολείων την ώρα της πανδημίας», σημείωσε η κ. Αναγνωστοπούλου.

«Επειδή σήμερα η συζήτηση είναι για τον προϋπολογισμό, κυρία Αναγνωστοπούλου, και είπατε ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει τη δημόσια εκπαίδευση, να σας πω για τον τομέα ευθύνης μου, τα πανεπιστήμια, ότι ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 5%, ότι δίδεται τώρα έκτακτη χρηματοδότηση 16 εκατομμύρια στα πανεπιστήμια, ότι κατανεμήθηκαν 550 θέσεις μελών ΔΕΠ στα πανεπιστήμια μας», τόνισε ο κ. Διγαλάκης και πρόσθεσε: «Το πιο σημαντικό, όμως, είναι άλλο. Διατελέσατε αναπληρώτρια υπουργός του υπουργείου Παιδείας, με αρμοδιότητα τα πανεπιστήμια. Όταν αναλαβάμε το υπουργείο Παιδείας, δεν μπορούσε κανείς να πληροφορηθεί με βεβαιότητα πόσους φοιτητές έχουν τα πανεπιστήμιά μας, πόσους καθηγητές έχουν τα πανεπιστήμιά μας, και παρ’ όλα αυτά κάνατε κατανομές προϋπολογισμού. Πώς τις κάνατε; Copy paste, που αρέσει και στον αγαπητό συνάδελφό σας. Τις κάνατε με αυθαίρετες αποφάσεις του υπουργού, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη αντικειμενικά στοιχεία. Η κατανομή του προϋπολογισμού και για το 2021 και για τα επόμενα χρόνια στα πανεπιστήμια γίνεται με βάση αντικειμενικούς δείκτες, έτσι ώστε τα χρήματα που διατίθενται στα πανεπιστήμιά μας να πιάνουν τόπο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ