today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Χ.Θεοχάρης: Βγάλαμε την Ελλάδα από την ανυποληψία

«Ευθύνης, συνέπειας και σύνεσης», χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2021, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης κατά τη συζήτηση του στη Βουλή.

«Είναι ένας Προϋπολογισμός, στήριξης των αδύναμων αλλά και επανεκκίνησης της οικονομίας ένας Προϋπολογισμός οραματικού ρεαλισμού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε:

«Ερχόμαστε από μία χρονιά που ενώ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, έχοντας αύξηση 23% τους 2 πρώτους μήνες, αναγκαστήκαμε όλοι να αλλάξουμε ρότα για να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση».

Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε ο κ. Θεοχάρης απέναντι στην αντιπολίτευση, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας «ανέξοδη κριτική και λαϊκισμό», ενώ υποστήριξε ότι πέτυχαν όλοι οι στόχοι που είχε θέσει το υπουργείο και απέρριψε τις κατηγορίες για απουσία σχεδίου στο άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια.

«Συνεργαστήκαμε με τον ΕΟΔΥ για διαρκή τεστ στον τουριστικό κλάδο, την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ για τον έλεγχο των συνόρων, τα ξενοδοχεία για να έχουμε ξενοδοχεία απομόνωσης», σημείωσε.

Μίλησε ακόμα για «υποδειγματική εφαρμογή των πρωτοκόλλων στον τουρισμό, καλύτερη από κάθε άλλο κλάδο ενίσχυση της εικόνας του Brand της χώρας με παρουσία παντού στα διεθνή μέσα, υποδειγματικές καμπάνιες από τον ΕΟΤ και διεθνείς πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΠΟΤ».

«Ενισχύσαμε τον εσωτερικό τουρισμό με πρωτοφανή κονδύλια και για πρώτη φορά με τα ταξιδιωτικά γραφεία μέσα», είπε και πρόσθεσε ότι «τα γεγονότα διαψεύδουν την ανευθυνότητά της αντιπολίτευσης».

«Αν η κατάσταση είχε ξεφύγει δεν θα ήμασταν από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη. Αν ο Τουρισμός έφταιγε για το δεύτερο κύμα τότε θα το είχαμε τον Αύγουστο, ενώ θα ήταν κόκκινα τα νησιά, όχι η Βόρεια Ελλάδα. Σε όλες τις χώρες τα κρούσματα συνδέονται με την κινητικότητα. Κόντρα στις προσπάθειες δυσφήμισης της χώρας, η χώρα βραβεύεται. Μπορεί να μην ταιριάζει στην αφήγησή σας και στο παραμύθι που πλάθετε, όμως τα βραβεία είναι υπαρκτά», επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης.

Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι, «με το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού η ύφεση είναι μικρότερη κατά 5%».

Μίλησε ακόμα για νέες προκλήσεις που έχει η χώρα με τη νέα χρονιά, και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δουλεύει εντατικά σε διεθνές επίπεδο ώστε με τα γρήγορα test να υποδεχτεί περισσότερο κόσμο με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια».

Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης «η κυβέρνηση είναι έτοιμη και με σχέδιο να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό που θα είναι αμείλικτος και στις τιμές και στις προσφερόμενες υπηρεσίες ενώ ήδη ο ΕΟΤ ξεκίνησε τη δημιουργία της νέας καμπάνιας για πρώτη φορά με διαγωνισμό δημιουργικό, όχι μόνο υλοποίησης».

«Ενισχύουμε τα ψηφιακά εργαλεία με το νέο Visit Greece site που θα είναι έτοιμο στις αρχές του έτους αλλά και την εφαρμογή για κινητά που φέτος δημιουργήσαμε με τεράστια επιτυχία», ανέφερε.

Μίλησε ακόμα, για «στόχευση σε αγορές με ταξιδιώτες υψηλής δαπάνης», και για «στήριξη του εσωτερικού τουρισμού με την επέκταση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους και το 2021».

«Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενεργοποιήσουν ειδικές δράσεις για ορεινό, θαλάσσιο γαστρονομικό και προσβάσιμο τουρισμό. Η εκπαίδευση, η κωδικοποίηση της νομοθεσίας και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών του υπουργείου θα συμπληρώσουν τις πρωτοβουλίες μας», διαβεβαίωσε.

«Βγάλαμε την Ελλάδα από την ανυποληψία. Η χώρα “μαύρο πρόβατο” της Δύσης αποτελεί μακρινό παρελθόν. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει όραμα, έχει σχέδιο, έχει τη θέληση και το απόθεμα δυναμικού να το υλοποιήσει. Το όραμά μας είναι ξεκάθαρα αναπτυξιακό. Το 2021, 200 χρόνια από την επανάσταση η Ελλάδα ξανασυστήνεται στην Παγκόσμια Κοινότητα. Είναι η Ελλάδα στην οποία αξίζει να ζεις, να δουλεύεις και να επισκεφτείς, γιατί στηρίζεται στην ποιότητα των προϊόντων, των ανθρώπων και των επιχειρήσεων», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.

Αντιδράσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΣΥΡΙΖΑ, ΕΛ.ΛΥ, ΜέΡΑ 25

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη, που τόνισε ότι «θέλει μεγάλο θράσος να ισχυρίζεται ο κ. Θεοχάρης ότι η Αντιπολίτευση επιτίθεται στον ελληνικό τουρισμό όταν ο ίδιος αποδείχτηκε εν τοις πράγμασι ο μεγαλύτερος υπονομευτής του».

«Πρέπει να μας απαντήσετε: Γιατί δεν υπήρχαν ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα ανάλογα με τον τρόπο άφιξης των τουριστών στη χώρα και το κάνατε μόλις τώρα; Για ποιο λόγο ήταν διαφορετικά τα πρωτόκολλα αναλόγως αν ερχόσουν οδικά, αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά; Έχετε αναλογιστεί πόσο μεγάλη ζημιά έγινε στον τουρισμό για του χρόνου, για χάρη αυτών των πενιχρών εσόδων; Η χώρα μας είναι πρώτη σε θανάτους τον τελευταίο μήνα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Και έρχεστε εδώ και λέτε ότι είστε και πετυχημένοι επειδή ήταν καλοπληρωμένες και είχαν ωραία αισθητική οι διαφημιστικές καμπάνιες;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Έντονα αντέδρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας.

«Ελπίζαμε ότι θα υπάρχει μια αυτοκριτική και να πείτε ότι κάνατε λάθη, είχατε λάθος αλγόριθμο αλλά δυστυχώς εσείς πανηγυρίζετε, ενώ η χώρα καταρρέει», σημείωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου που τόνισε: «Τους πανηγυρισμούς σας για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού το διέψευσαν ακόμα και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Είμαστε η μόνη χώρα που άνοιξε τον τουρισμό χωρίς μέτρα όπως μαζικά τεστ. Και μιλάτε για αποτελεσματικότητα όταν βλέπουμε σήμερα ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων και με 100% γεμάτες τις ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ και στο Ιπποκράτειο;».

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Τουρισμού που επανέλαβε τις κατηγορίες του για ανέξοδη κριτική η οποία κάνει ζημιά στη χώρα. «Σταματήστε την ανέξοδη κριτική. Λέτε γιατί ανοίξαμε τα σύνορα και συγχρόνως γιατί έχουμε ύφεση, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το ΕΣΥ όπως το παρέδωσε και όταν η χώρα μπήκε σε ένα παγκόσμιο πόλεμο απροετοίμαστη. Για τέσσερα χρόνια δεν υπήρχαν ΜΕΘ και φέτος υπερδιπλασιάστηκαν. Δυσφημείτε τον τουρισμό. Αυτό που κάνετε τώρα προκαλεί ζημιά. Αλλά η εικόνα της χώρας στέκεται κόντρα σε εσάς», αντέτεινε ο υπουργός Τουρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ