today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Μπορώ να σταματήσω να φοράω μάσκα μετά το εμβόλιο του κορωνοϊού;

H απάντηση είναι όχι, καθώς τόσο οι μάσκες, όσο και η κοινωνική απόσταση θα παραμείνουν στις ζωές μας για αρκετό καιρό μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει το  A.P., τα εμβόλια θα γίνονται σε δύο δόσεις. Μάλιστα, η δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer θα γίνεται περίπου 3 εβδομάδες μετά την πρώτη, ενώ για της Moderna απαιτείται διάστημα 4 εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεων. Επίσης, η επίδρασή τους δεν είναι άμεση. Για την ακρίβεια, ένας εμβολιασμένος  θα έχει πλήρη προστασία από τον ιό μετά από δύο εβδομάδες από τον δεύτερο εμβολιασμό.

Κι ακόμη και όταν η προμήθεια εμβολίων αρχίσει να αυξάνεται, η ανοσία αγέλης θα καθυστερήσεις, καθώς ο εμβολιασμός θα διαρκέσει πολλούς μήνες.

Επιπλέον, δεν είναι ακόμη γνωστό εάν τα εμβόλια Pfizer και Moderna προστατεύουν τους ανθρώπους από λοίμωξη εντελώς ή απλώς από συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι τα εμβολιασμένα άτομα ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι σε θέση να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό, δήλωσε η Ντέμπορα Φάλερ, ειδικός εμβολίων στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Η Φάλερ επεσήμανε, δε, ότι οι δοκιμές των εμβολίων σε παιδιά ξεκινούν τώρα και δεν πρόκειται να εμβολιαστούν οι ανήλικοι, αν οι μελέτες δεν αποδείξουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά γι’ αυτούς.

SourceA.P.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ