today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Η ΕΚΤ αυξάνει το έκτακτο QE κατά 500 δισ. ευρώ

Μια γενναιόδωρη επιπλέον βοήθεια για την τόνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνωσε το ευρώ και κράτησε τις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης σταθερές την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters την αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) κατά €500 δισ. στα €1,850 τρισ. από €1,350 τρισ. προηγουμένως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επίσης, η ΕΚΤ επέκτεινε επίσης τον ορίζοντα των αγορών στο πλαίσιο του PEPP μέχρι τουλάχιστον το τέλος του Μαρτίου του 2022.

Παράλληλα, το Δ.Σ. αποφάσισε επίσης να παρατείνει την επανεπένδυση των ποσών από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.

Επιπλέον ελληνικά ομόλογα ύψους 10-15 δισ. ευρώ θα είναι σε θέση να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τη επέκταση του προγράμματος πανδημίας PEPP που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Με την εξέλιξη αυτή καλύπτεται σχεδόν το σύνολο των δανειακών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου για το 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ