today-is-a-good-day
21.2 C
Athens

Εμβόλιο Pfizer-BioNTech: Δε συνίσταται σε όσους έχουν αλλεργίες

Ο Οργανισμός Φαρμάκων της Βρετανίας, συνιστά στα άτομα που έχουν βεβαρυμένο ιστορικό αλλεργιών να μην κάνουν το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της Covid-19, μετά από δύο περιστατικά που εμφάνισαν περίπεργες αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό τους.

Ξεκινώντας με τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής, η Βρετανία άρχισε να εμβολιάζει μαζικά τον πληθυσμό της την Τρίτη, μέρος μιας παγκόσμιας κίνησης που θέτει μία από τις μεγαλύτερες διοικητικές προκλήσεις στην ιστορία της ειρήνης.

Ο ιατρικός διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας, Stephen Powis, είπε ότι οι συμβουλές άλλαξαν μετά από δύο εργαζόμενους του NHS, οι οποίοι ανέφεραν αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις που σχετίζονται με τη λήψη του εμβολίου. Ήταν μεταξύ των χιλιάδων που εμβολιάστηκαν την Τρίτη.

Η Pfizer είπε ότι άτομα με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων στα εμβόλια ή στα συστατικά του υποψήφιου εμβολίου, εξαιρέθηκαν από τις δοκιμές του τελικού σταδίου, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο πρωτόκολλο έγκρισης έκτακτης ανάγκης του MHRA.

Η Βρετανία κυκλοφόρησε πρώτα το εμβόλιο στα άτομα άνω των 80 ετών, σε εκείνους που βρίσκονται σε κέντρα φροντίδας, φροντιστές και προσωπικό υγείας. Οι τροφικές αλλεργίες είναι λιγότερο συχνές στους ηλικιωμένους και και οι δύο αντιδράσεις συνέβησαν σε νεαρής ηλικίας εργαζόμενους στον τομέα της υγείας παρά στους ηλικιωμένους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η FDA δημοσίευσε έγγραφα την Τρίτη στο πλαίσιο της προετοιμασίας για συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής την Πέμπτη, αναφέροντας ότι τα δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του εμβολίου Pfizer ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες για έγκριση.

Τα ενημερωτικά έγγραφα ανέφεραν ότι 0,63% των ατόμων στην ομάδα εμβολίων και 0,51% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου ανέφεραν πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις σε δοκιμές, νούμερο το οποίο είναι «πολύ μικρό», όπως είπε ο Peter Openshaw, καθηγητής Πειραματικής Ιατρικής στο Imperial College London.

«Το γεγονός ότι γνωρίζουμε τόσο σύντομα για αυτές τις δύο αλλεργικές αντιδράσεις και ότι ο ρυθμιστής έχει ενεργήσει για να εκδώσει προληπτικές συμβουλές δείχνει ότι αυτό το σύστημα παρακολούθησης λειτουργεί καλά», συμπλήρωσε.

Πηγή: Reuters

SourceReuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ