today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Covid-19: Οι πλούσιες χώρες συσσωρεύουν εμβόλια και αφήνουν πίσω τον αναπτυσσόμενο κόσμο

Πλούσιες χώρες έχουν αγοράσει αρκετές δόσεις εμβολίου Covid-19 για να ανοσοποιήσουν τον πληθυσμό τους τρεις φορές, δήλωσε ένας διεθνής παρατηρητής εμβολίων, αλλά οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν μείνει πίσω στο παγκόσμιο σπριντ για να τερματίσουν την πανδημία του κορωναϊού.

Σε 67 φτωχότερα έθνη, μόνο ένα στα 10 άτομα μπορεί να ελπίζει να λάβει ένα εμβόλιο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, δήλωσε η Λαϊκή Συμμαχία για τα Εμβόλια.

Αλλά στον ανεπτυγμένο κόσμο, όπου ξεκίνησε μια βιασύνη για την εξασφάλιση προμηθειών εμβολίων κατά τις πρώτες εβδομάδες και μήνες της πανδημίας, έχει παραγγελθεί ένα πλεόνασμα. Έθνη που αντιπροσωπεύουν μόλις το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού, διαθέτουν περισσότερα από τα μισά από τα πιο πολλά υποσχόμενα εμβόλια.

Η ομάδα προέτρεψε τις φαρμακευτικές εταιρείες να μοιραστούν την τεχνολογία και την πνευματική ιδιοκτησία τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και κάλεσε τις κυβερνήσεις να δεσμευτούν να στείλουν εμβόλια στον αναπτυσσόμενο κόσμο, προκειμένου να κλείσουν την οικονομική ανισότητα μεταξύ των εθνών καθώς προσπαθούν να ορθοποδήσουν από την πανδημία.

“Κανείς δεν πρέπει να αποκλείεται από τη χορήγηση ενός σωτήριου εμβολίου λόγω της χώρας στην οποία ζει ή του ποσού των χρημάτων που βρίσκεται στην τσέπη του”, δήλωσε η Anna Marriott, Διευθύντρια Πολιτικής Υγείας της Oxfam. “Αλλά αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν θα λάβουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για το Covid-19 για τα επόμενα χρόνια “, πρόσθεσε.

Πηγή: CNN

SourceCNN

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ