today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Σ.Λαβρόφ: Δέχθηκε στη Μόσχα αντιπροσωπεία του γερμανικού λαϊκίστικου κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχει σήμερα συνομιλίες στη Μόσχα με αντιπροσωπεία του γερμανικού λαϊκίστικου κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει το Βερολίνο για μια τέτοια επίσκεψη, οι οποίες όπως είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εξέπληξαν τη Μόσχα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στον διάλογο μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου είπε ότι πρέπει να επαναπροσδιορισθεί και να ανακτηθεί, ενώ, απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AFD), είπε ότι «η άφιξη σας στη Ρωσική Ομοσπονδία συνιστά μια πολύ καλή δυνατότητα, ώστε αυτός ο διάλογος να συνεχισθεί και να αναζητηθούν πρόσθετα σημεία επαφής».

«Εκτιμούμε πολύ της συμβολή σας στην υποστήριξη των σχέσεων μας, οι οποίες χρειάζονται επαναπροσδιορισμό και ενδεχομένως, όπως συνηθίζεται να λέγεται σήμερα, ανάκτηση», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ επισήμανε ότι στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου «έχουν συσσωρευθεί αρκετά σοβαρά προβλήματα, τα οποία εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται», προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες του επίσημης κυβέρνησης του Βερολίνου να εμποδίσουν την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του κόμματος «Εναλλακτική Γερμανία» στη Ρωσία εξέπληξαν σε μεγάλο βαθμό τη Μόσχα.

«Παραδέχομαι ότι προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη οι προσπάθειες του επίσημου Βερολίνου να παρεμποδίσει τη δική σας επίσκεψη, οι προσπάθειες να τεθούν εμπόδια, να δημιουργηθούν δυσκολίες τεχνικού χαρακτήρα και δυσκολίες σε σχέση με το πρωτόκολλο. Ιδιαίτερα, φυσικά μας εξέπληξε η υστερική συζήτηση που ξεκίνησε στο εσωτερικό με αφορμή την επίσκεψη σας», δήλωσε ο Λαβρόφ απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία του κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι η Ρωσία όχι μόνο δεν διαμαρτύρεται ποτέ αλλά και δεν εμποδίζει τις επαφές μεταξύ των επίσημων εκπροσώπων της γερμανικής κυβέρνησης και της ρωσικής αντιπολίτευσης. «Μάλιστα επίσημα πρόσωπα του Βερολίνου προτιμούν να συναντώνται με μη συστημικούς παράγοντες της αντιπολίτευσης και όχι με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων (της αντιπολίτευσης). Και αυτό έχει γίνει ήδη παράδοση. Κι εμείς δεν εκφράζουμε καμία δυσαρέσκεια σε σχέση με αυτό», είπε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας βρίσκεται στη Μόσχα, πάντα συναντάται με παράγοντες, οι οποίοι ασκούν σφοδρή κριτική στην πολιτική του Κρεμλίνου. «Και καμία απόπειρα δεν γίνεται εκ μέρους μας για να εμποδίσουμε τέτοιες επαφές» κατέληξε ο Λαβρόφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ