today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

“Αποφράδα” η σημερινή ημέρα για τα Χανιά

Ως αποφράδα ημέρα για τα Χανιά έχει κηρυχθεί η 8η Δεκεμβρίου, καθώς δύο τραγωδίες «σημάδεψαν» μέσα σε τρία χρόνια τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Φέτος συμπληρώνονται 54 χρόνια από το ναυάγιο του «Ηράκλειον» και 51 χρόνια από την αεροπορική τραγωδία με αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Το πλοίο «Ηράκλειον», που εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά-Πειραιάς, βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου 1966, κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα (23 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Μήλου), λόγω μετατόπισης φορτηγού ψυγείου που έσπασε τη μπουκαπόρτα, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 224 άνθρωποι. Από τα σωστικά συνεργεία διασώζονται 47 από τους επιβαίνοντες.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Σούδας στις 7 το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς στο πέλαγος έπνεαν άνεμοι με ένταση 8-9 μποφώρ. Στις 2 μετά τα μεσάνυκτα εξέπεμψε σήμα sos και βυθίστηκε λίγα λεπτά αργότερα.

Τρία χρόνια μετά, στις 8 Δεκεμβρίου 1969, αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας που εκτελούσε την πτήση 954 Χανιά-Αθήνα κατέπεσε στις 9 το βράδυ στην Κερατέα και ενώ βρισκόταν σε διαδικασία καθόδου 21 μίλια από το αεροδρόμιο του «Ελληνικού», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 90 επιβαίνοντες. Οι 85 ήταν επιβάτες και πέντε μέλη του πληρώματος. Τα Χανιά βυθίζονται και πάλι στο πένθος.

Στις 9 Δεκεμβρίου 1969, το δημοτικό συμβούλιο Χανίων, με ομόφωνη απόφασή του, κηρύσσει την 8η Δεκεμβρίου ως αποφράδα ημέρα για την πόλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ