today-is-a-good-day
17 C
Athens

Ο Λουκασένκο απορρίπτει τις κατηγορίες της ΔΟΕ

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο επέκρινε σήμερα την εναντίον του ποινή από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η οποία τον κατηγορεί για διώξεις των αθλητών που τον αντιπολιτεύονται, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ένοχος για τίποτα.

«Πρέπει να προσφύγουμε στο δικαστήριο. Αφήστε τον (Τόμας) Μπαχ (πρόεδρο της ΔΟ) και τους επιτελείς του να λένε ότι είμαι ένοχος γιατί υπερασπίστηκα τη χώρα μου», δήλωσε ο Λουκασένκο στο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Belta.

Η ΔΟΕ απέκλεισε τον Αλεξάντερ Λουκασένκο από όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες της ΔΟΕ, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων, λόγω των πολιτικών διώξεων σε βάρος των αθλητών της χώρας, οι οποίοι έχουν ταχθεί κατά του απολυταρχικού καθεστώτος το οποίο τον διατηρεί στην εξουσία από το 1994.

Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ αποφάσισε ότι «η νυν ηγεσία της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Λευκορωσίας (NOC), υπό την προεδρία του Αλεξάντερ Λουκασένκο, «απέτυχε να προστατεύσει επαρκώς τους αθλητές». Με την ίδια απόφαση τιμωρήθηκε μεταξύ άλλων και ο γιος του Βίκτορ Λουκασένκο, αντιπρόεδρος της NOC.

«Δεν έχω πάει σε αυτές τις εκδηλώσεις από τις οποίες με απέκλεισε η ΔΟΕ εδω και 25 χρόνια και θα συνεχίσω να μην πηγαίνω. Αλλά τι, φέρατε όλες τις χώρες μαζί και πήρατε αυτήν την απόφαση; Και γιατί αγγίζετε τα παιδιά; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη στον κόσμο», πρόσθεσε ο Λουκασένκο, αναφερόμενος στο 45χρονο παιδί του.

Σε αντίθεση πάντως με τις δηλώσεις του, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο συμμετείχε στις τελετές έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ναγκάνο (1998), στο Πεκίνο (2008) και στο Σότσι (2014).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ