today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Γάζες, τραπεζομάντηλα και κάψουλες καφέ, μετά από επίδειξη μόδας, γίνονται λεύκωμα

Στα έξι χρόνια που ο Σύλλογος Φίλων Νέας Παραλίας διοργανώνει την Πασαρέλα, έχουν «παρελάσει» σε αυτή εκατοντάδες υλικά, ευτελή σε πολλές περιπτώσεις, μεταμορφωμένα σε ρούχα και αξεσουάρ. Έχει γίνει σχεδόν θεσμός στη Θεσσαλονίκη από το 2015, κάθε Φθινόπωρο, οι Φίλοι της Νέας Παραλίας να διοργανώνουν επίδειξη μόδας με ρούχα και αξεσουάρ φτιαγμένα από υλικά προς ανακύκλωση.

Μερικές από τις καλύτερες στιγμές των εκδηλώσεων θα «αναβιώσουν» μέσα από ένα λεύκωμα που αναμένεται να κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας έχουν κάνει πολλές εκδόσεις, αλλά αυτή είναι η πρώτη από το σύνολο των επιδείξεων μόδας με 60 από τις καλύτερες φωτογραφίες του Πάρι Παρίση.

Ο Σύλλογος Φίλων Νέας Παραλίας επιδιώκει μέσα από τις επιδείξεις μόδας «να προωθήσει την ιδέα, ότι για όλα τα υλικά μπορεί τελικά να υπάρξει μια δεύτερη ζωή», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου και αρχιτέκτονας της Νέας Παραλίας Πρόδρομος Νικηφορίδης. Με αυτόν τον τρόπο παίρνουν παράταση ζωής υλικά τα οποία συνήθως πετάμε, όπως ένα κομμάτι από ζελατίνα, μια χάρτινη αυγοθήκη, ιατρικές γάζες ή κάψουλες από καφέ εσπρέσο καθώς μετατρέπονται σε έργα τέχνης.

«Από τη στιγμή που κάποιος αρχίζει να σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο, μετά βλέπει τα πάντα διαφορετικά», σημειώνει ο κ. Νικηφορίδης και τονίζει ότι «το λεύκωμα δεν είναι μόνο φωτογραφικό. Το θέμα του εκτός από τη δημιουργία είναι και η ανακύκλωση». Γι’ αυτόν τον λόγο στις φωτογραφίες της έκδοσης υπάρχουν διάφορα ζουμ, τα οποία αναδεικνύουν τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Δημιουργοί αυτά τα έξι χρόνια στις επιδείξεις μόδας είναι αφενός άνθρωποι που έχουν ευαισθησία στο θέμα της ανακύκλωσης, αφετέρου εκείνοι που αναζητούν αυτό που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί. «Είναι πολύτιμο να αντιληφθεί κανείς ότι η ευκολία μας κάνει τεμπέληδες και καταναλωτικούς, αρκεί να αναρωτηθεί ο καθένας από εμάς πόσο συχνά πετάμε υλικά που μπορούν να “ ξαναγεννηθούν” μέσα από άλλες χρήσεις», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Νέας Παραλίας. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την Πασαρέλα μια «πολυδημιουργική προσπάθεια προς πολλές κατευθύνσεις», η οποία μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει δώσει την ευκαιρία σε αρκετούς ανθρώπους να αναδείξουν το ταλέντο τους. «Αυτό που μας χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι μας βρίσκουν νέα παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να βρουν οι δημιουργίες του πρόσβαση στο ευρύ κοινό. Μέσα από την πασαρέλα βρίσκουν μια διέξοδο στις ανησυχίες τους».

Ύστερα από κάθε Πασαρέλα -συνήθως τον Νοέμβριο- πραγματοποιείται και μια έκθεση με τα ενδύματα και τα αξεσουάρ που συμμετείχαν σε αυτή. Οι εκθέσεις στοχεύουν στο να δει από κοντά ο καθένας και η καθεμία τις δημιουργίες ώστε να καταλάβει πως «μεταμορφώνεται» για παράδειγμα μια αυγοθήκη σε γιακά. Φέτος λόγω της πανδημίας η έκθεση μάλλον «μετακινείται» για τον Ιανουάριο, εφόσον το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα. Στη διοργάνωση αυτή, εκτός από την έκθεση για τη Λογοτεχνία -που ήταν το θέμα της τελευταίας Πασαρέλας- θα γίνει ταυτόχρονα και μια έκθεση φωτογραφίας, με τις εικόνες του λευκώματος.

Τέλος, έχει ήδη ανακοινωθεί και το θέμα της επόμενης επίδειξης μόδας, το Σεπτέμβριο του 2021. Θέμα της θα είναι το Ταξίδι, πιο πολύτιμο και δυσπρόσιτο σε αυτή τη συγκυρία απ’ ό,τι ο καθένας θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ