today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Υπέρ του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία ο Τ.Χατζηβασιλείου

Υπέρ του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία τάχθηκε ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, κατά την αποψινή Πολιτική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία συζητήθηκε η ατζέντα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, μετά τις τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τουσκ και του Μάνφρεντ Βέμπερ, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε στους αξιωματούχους του ΕΛΚ ότι η διαρκής προκλητικότητα της Άγκυρας υπονομεύει ευθέως την ενότητα και την ασφάλεια της ΕΕ. Επίσης, σημειώνεται ότι επισήμανε πως παρά τη διάθεση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να γεφυρωθεί το ευρω-τουρκικό χάσμα, να μειωθεί η ένταση και να επιστρέψει η Τουρκία στις διερευνητικές επαφές, ο κ. Ερντογάν επέμεινε στον δρόμο της παραβατικότητας, συνέχισε τις προκλήσεις, καταπάτησε ψηφίσματα του ΟΗΕ και εξακολούθησε τις παράνομες έρευνες στην Μεσόγειο.

Ο κ. Χατζηβασιλείου εξήγησε ότι οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες μπορούν να προστατευθούν μόνον μέσω της ενότητας. Παράλληλα, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, ανέδειξε το ζήτημα του εμπάργκο όπλων: «Παρά τη στενή οικονομική σχέση χωρών της ΕΕ με την Τουρκία, είναι παράλογο να καταλήγει σε αυτήν πολεμικός εξοπλισμός, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον κράτους-μέλους». Προσέθεσε ότι το θέμα του εμπάργκο αποτελεί ζήτημα αρχών και αξιών: «Δεν μπορεί η Ευρώπη να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά στην πώληση όπλων. Η ευαισθησία δεν είναι επιλεκτική», υπογράμμισε ο βουλευτής.

«Ζητώ από τους εταίρους μας στο ΕΛΚ στο Συμβούλιο Κορυφής να επιλέξουμε την ενότητα και να στείλουμε στην Τουρκία ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την προστασία της ασφάλειας στην Μεσόγειο», κατέληξε ο κ. Χατζηβασιλείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ