today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Β.Κοντοζαμάνης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μηδενίζει μια εθνική προσπάθεια

Με έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και βουλευτών της αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η συζήτηση τεσσάρων επίκαιρων ερωτήσεων σχετικά με την οριακή κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας κατά την αντιμετώπιση του Covid-19.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι τα «νοσοκομεία μας δεν υποστελεχώθηκαν από τη μια ημέρα στην άλλη, όπως δεν μπορεί αυτά τα κενά να καλυφθούν από τη μία μέρα στην άλλη». Σημείωσε ότι «και προσλήψεις έγιναν και γίνονται και ο σχεδιασμός μας υλοποιείται κανονικά, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες» αλλά οι «δυνάμεις και οι δυνατότητες κάθε νοσοκομείου είναι συγκεκριμένες και όχι ανεξάντλητες ειδικά όταν έχουμε μια τεράστια έξαρση των κρουσμάτων». Σχετικά με τις αεροδιακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία που χρειάσθηκε να γίνουν, ο υφυπουργός ανέφερε ότι αυτό το έχουμε δει να συμβαίνει και σε άλλες χώρες και μάλιστα να διακομίζουν ασθενείς όχι σε άλλες πόλεις αλλά σε όμορες χώρες.

Ο υφυπουργός Υγείας, σε αυστηρό τόνο, απέρριψε τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιστημονικής Επιτροπής όπως και όλα τα δημοσιεύματα που πλήττουν την αξιοπιστία των αποφάσεων της επιστημονικής κοινότητας και Πολιτείας. Ειδικότερα, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, ο υφυπουργός ανέφερε πως «όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και στοιχεία που απαιτούνται, βρίσκονται ανά πάσα ώρα και στιγμή στη διάθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» και πρόσθεσε «είμαστε υπέρ της διαφάνειας, όμως η εμπιστευτικότητα των πρακτικών της επιτροπής αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ανεξαρτησία και ευθυκρισία των μελών, ώστε να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα χωρίς να έχουν την αίσθηση του φόβου ότι θα ασκηθεί εξωτερική πίεση. Αυτό γίνεται και στα δικαστήρια. Η μυστικότητα των διασκέψεων των δικαστηρίων είναι αυτή που διασφαλίζει τη λειτουργική τους ανεξαρτησία». Την Επιστημονική Επιτροπή, είπε, την συγκροτούν επιστήμονες από όλο το φάσμα της επιστημονικής κοινότητας. Έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 140 συνεδριάσεις καθώς η Επιτροπή συνεδριάζει ανά δύο μέρες σε πολύωρες τηλεδιασκέψεις. Τα μέλη της καταθέτουν τις επιστημονικές τους γνώσεις και απόψεις όχι μόνο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά και όλο το εικοσιτετράωρο μέσω ανταλλαγής απόψεων. Είναι επικίνδυνο να υποτιμάμε το κύρος αυτής της Επιτροπής με σποραδικά δημοσιεύματα που στόχο έχουν άλλα κίνητρα. Ξεκαθάρισε ότι όπως και τα πρακτικά των δικαστικών αποφάσεων δεν δημοσιοποιούνται έτσι δεν μπορεί να δημοσιοποιηθούν και τα πρακτικά της Επιτροπής. Υπογράμμισε ότι υπάρχει μια και μοναδική καταγραφή όλων των επιδημιολογικών δεδομένων με ευθύνη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, καθώς οι πηγές που την τροφοδοτούν είναι πολλές

Ο κ. Κοντοζαμάνης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις. Δεν αναγνωρίζει καμία από τις πολλές επιτυχίες που όλοι αναγνωρίζουν αλλά καραδοκεί να επενδύσει μικροκομματικά στις λίγες άτυχες στιγμές που μπορεί να υπάρξουν μέσα σε μία τόσο πρωτόγνωρη διαδικασία». Όμως, είπε, «έτσι μηδενίζετε μία εθνική προσπάθεια. Αμαυρώνεται η εικόνα όχι της κυβέρνησης, αλλά και της χώρας. Σπέρνετε την αμφιβολία μεταξύ των πολιτών. Κάνετε τυφλή αντιπολίτευση και ανοίγετε τον δρόμο και στις τυφλές αντιδράσεις απέναντι στα επιστημονικά δεδομένα κατά της πανδημίας. Ξαναφέρνετε, με άλλα λόγια, τον λαϊκισμό και τις θεωρίες συνωμοσίας από την πίσω πόρτα».

Ο τομεάρχης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός επέμεινε και ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει τα πρακτικά της Επιτροπής προκειμένου να γίνει γνωστό τι εισηγήθηκε σε μείζονες εξάρσεις, σε κλειστές δομές, σε προσφυγικούς καταυλισμούς, σε στρατιωτικές μονάδες, ως προς τις εκκλησιαστικές λειτουργίες, τα σχολεία, τον τουρισμό κ.α. και ποιες ήταν οι αποφάεις που έλαβε η κυβέρνηση. Έκανε λόγο για αυταρέσκεια και συστηματική αλαζονεία που επιδεικνύει η κυβέρνηση, η οποία οδηγεί στην υποτίμηση του κινδύνου με ολέθριες συνέπειες. Διερωτήθηκε εάν τα “διπλά μητρώα” του ΕΟΔΥ και η συσκότιση του έργου της Επιτροπής είναι αποκύημα ενδοκυβερνητικής κόντρας και παιχνιδιών εξουσίας μεταξύ των κυβερνώντων και των εποπτευόμενων φορέων, όπως εξάλλου καταδεικνύει και η μεταξύ γ.γ. Δημόσιας Υγείας και προέδρου του ΕΟΔΥ παλαιότερη αλληλογραφία η οποία διέρρευσε στον Τύπο. Η κυβέρνηση, είπε, εμμένει ιδεοληπτικά στη δυσανεξία της στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και τη διαφάνεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ