today-is-a-good-day
24.4 C
Athens

Ρωσία: Σε 12ετή κάθειρξη καταδικάστηκε πρώην Ουκρανός ποδοσφαιριστής για κατασκοπεία

Ο Ουκρανός πρώην ποδοσφαιριστής Βασίλι Βασιλένκο καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο της Μόσχας, σε μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών, σε κάθειρξη 12 ετών με την κατηγορία ότι διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό του Κιέβου.

Ο Βασίλι Βασιλένκο που είχε αγωνισθεί με τις ουκρανικές ομάδες Tavriya, Torpedo και Druzhba την περίοδο 1992-2001, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2019 με την κατηγορία ότι έκανε λαθρεμπόριο, ενώ εν συνεχεία κατηγορήθηκε για διενέργεια κατασκοπείας.

Λεπτομέρειες της υπόθεσης για την οποία κατηγορείται δεν αποκαλύφθησαν, καθώς οι αρχές τις θεωρούν απόρρητες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Βασιλένκο συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να αποκτήσει για λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, παροπλισμένο στρατιωτικό εξοπλισμό που είχε παραχθεί επί Σοβιετικής Ένωσης κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1960.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από ουκρανικής πλευράς.

Οι σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν επιδεινωθεί από τότε που η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και άρχισε να υποστηρίζει του Ουκρανούς αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει έκτοτε συλλάβει αρκετά άτομα με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας για λογαριασμό της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου και ενός στρατιωτικού που υπηρετούσε στις Δυνάμεις Στρατηγικών Πυραύλων της Ρωσίας τον περασμένο Αύγουστο και μιας γυναίκας στην Κριμαία τον Νοέμβριο του 2019 που εργάζονταν στο ρωσικό Πολεμικό Στόλο της Μάυρης Θάλασσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ