ΗΠΑ: Απειλή Τραμπ για βέτο σε νομοσχέδιο για την εθνική άμυνα

ΑΠΕ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο για την εθνική άμυνα National Defense Authorization Act (NDAA) εκτός και αν συμπεριληφθεί στο ίδιο νομοσχέδιο πρόβλεψη για την κατάργηση ενός ομοσπονδιακού νόμου που προστατεύει τις εταιρίες του διαδικτύου και είναι γνωστός ως Section 230.

«Αν ο πολύ επικίνδυνος και άδικος Section 230 δεν καταργηθεί πλήρως στο πλαίσιο του NDAA, θα αναγκαστώ αναμφίβολα να ασκήσω βέτο κατά του νομοσχεδίου», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, αργά χθες το βράδυ.

Ο Section 230 του νομικού πλαισίου Communications Decency Act προστατεύει τις εταιρίες του διαδικτύου από την ευθύνη για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες των σελίδων τους και δέχεται επίθεση από τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη του Κογκρέσου, οι οποίοι έχουν κατηγορήσει τις τεχνολογικές εταιρίες ότι καταπνίγουν τις συντηρητικές φωνές.

Το νομοσχέδιο NDAA έχει προβλέψεις συνολικών δαπανών 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθορίζει την πολιτική του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ενώ ψηφίζεται εδώ και 59 χρόνια συνεχώς. Το νομοσχέδιο για το υπουργείο Άμυνας θεωρείται ότι «πρέπει να ψηφιστεί οπωσδήποτε» καθώς καθορίζει τα πάντα, από τις αυξήσεις μισθών των στρατιωτικών, μέχρι τον αριθμό των αεροσκαφών που πρέπει να αγοραστούν και τον τρόπο αντιμετώπισης ανταγωνιστικών χωρών για τις ΗΠΑ, όπως η Ρωσία και η Κίνα.