today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Το εμβόλιο για την Covid-19, η προτεραιότητα της Λισαβόνας μόλις αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε.

Η εξασφάλιση ενός εμβολίου για τον νέο κορονοϊό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες θα είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Πορτογαλίας, όταν αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιανουάριο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

«Πρέπει να εγγυηθούμε ότι θα έχουμε ένα διαθέσιμο εμβόλιο, το οποίο θα είναι αποτελεσματικό για την Covid και θα φτάσει την ίδια ημέρα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης», είπε ο Κόστα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η συνάντηση αυτή είχε ως στόχο να συζητηθεί η επερχόμενη ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Πορτογαλία. Τόσο ο Κόστα όσο και ο Μισέλ υπογράμμισαν ότι επείγει να επιλυθεί η διαμάχη με την Ουγγαρία και την Πολωνία για το θέμα του κράτους δικαίου, ώστε να αποδεσμευτούν τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης.

«Δεν υπάρχει Σχέδιο Β στην έγκριση του προϋπολογισμού και του ταμείου ανάκαμψης στην επόμενη σύνοδο (κορυφής) στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. Είπα στον Σαρλ Μισέλ ότι είμαι έτοιμος να παραμείνω εδώ μερικές επιπλέον ημέρες, αν είναι απαραίτητο», είπε ο Κόστα.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία άσκησαν βέτο στον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, διαφωνώντας με την πρόθεση των Βρυξελλών να συνδέσουν την εκταμίευση πόρων με την τήρηση του κράτους δικαίου στις χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει διαδικασίες «επί παραβάσει» σε βάρος των δύο χωρών, με το σκεπτικό ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και των μέσων ενημέρωσης.

«Είμαστε πραγματικά δεσμευμένοι στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε τη γερμανική προεδρία για την επίλυση αυτών των θεμάτων τις επόμενες ημέρες», είπε ο Μισέλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ