today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Τα μηνύματα και η σύσταση του Κ.Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο

Δυο μηνύματα, μια σύσταση και εξωστρέφεια με μεταρρυθμίσεις για την μετα-κορωνοϊό εποχή, περιλαμβάνει η εισαγωγική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Του Κώστα Πασίση

Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, επειδή τα υγειονομικά στοιχεία δείχνουν μια τάση αποκλιμάκωσης.

Ωστόσο πίσω από τις ιδιαίτερα προσεκτικές διατυπώσεις του προκύπτουν δυο στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης.

Το πρώτο είναι ότι ο δρόμος της εξόδου από την «καραντίνα», μπορεί να είναι αργός. Όπερ σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και μικρή επιμήκυνση της παράταση του lockdown, αν ο στόχος των κρουσμάτων, κάτω από 500 και η αποσυμφόρηση των ΜΕΘ, δεν επιτευχθεί.

Το σενάριο της νέας παράτασης είναι υπαρκτό και ήδη συζητείται μεταξύ των ειδικών οι οποίοι στο τέλος της εβδομάδας, θα παραδώσουν την εισήγηση τους για να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς και τη σταδιακή επιστροφή στη κανονικότητα.

Η «ειδοποιός» διαφορά της πρώτης με τη δεύτερη φάση της πανδημίας, είναι ότι σήμερα υπάρχει καλύτερη γνώση και περισσότερα δεδομένα. Και η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι να ακολουθηθούν με θρησκευτική ευλάβεια οι οδηγίες των «ειδικών».

Ο στόχος είναι το εγχείρημα της δεύτερης εξόδου να γίνει με ασφάλεια και να είναι απόλυτα πετυχημένο. Έτσι, μελετώνται όλα τα στοιχεία  από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που βιώσαν με δραματικό τρόπο το δεύτερο κύμα και σήμερα ετοιμάζονται για το come back.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν, απορρίφθηκε η ιδέα του άνοιξε-κλείσε της αγοράς.

Σε αυτή την απόφαση βοήθησε και η «καθαρή» θέση που πήραν οι εκπρόσωποι της εστίασης οι οποίοι ζήτησαν ένα ασφαλές άνοιγμα για όλους και όχι …ιμιτασιόν, που μάλλον κάνει μεγαλύτερη ζημιά.

«Ο δρόμος πρέπει να είναι ασφαλής, χωρίς πισωγυρίσματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο δεύτερο μήνυμα του, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Η σύσταση για την …πολυλογία

Ο Πρωθυπουργός για πολλοστή φορά ζήτησε από τα κυβερνητικά στελέχη, τους «γαλάζιους» βουλευτές αλλά και από ορισμένους «υπερδραστήριους» λοιμωξιολόγους, να σταματήσει η …πολυλογία στα κανάλια με την ημερομηνίες ανοίγματος της αγοράς.

«Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα», τόνισε, εφιστώντας την προσοχή σε όλους.

Το πρόβλημα, όμως, με την πανσπερμία των απόψεων και των πάσης φύσεως σεναρίων, έχει τη «γενεσιουργό» αιτία και στη διχογνωμία που υπάρχει στην πολυπληθή Εθνική Υγειονομική Επιτροπή.

Επί παραδείγματι για το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων  υπάρχουν δυο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις οι οποίες μάλιστα δεν περιορίζονται μόνο στις κλειστές συσκέψεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως επανήλθε και στο θέμα του εμβολίου, με τρεις καίριες επισημάνσεις που η κάθε μια έχει ξεχωριστή σημασία.

Η πρώτη σχετίζεται με την εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι θα κάνει από τους πρώτους το εμβόλιο, ενώ ζήτησε από όλα τα κόμματα να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια, καταδικάζοντας τις γνώστες θεωρίες συνωμοσίας με τσιπάκια και άλλες γραφικότητες

Η δεύτερη επισήμανση του είναι ότι το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους και η τρίτη, ότι δε θα είναι υποχρεωτικό καθώς και γι αυτό το θέμα κυκλοφορούν διαφορά σενάρια…

Κωδικός εξωστρέφεια

Σε μια δύσκολη συγκυρία, με τη μάχη κατά του covid 19 να κορυφώνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κοιτάζοντας μπροστά, ενεργοποίησε εκ νέου το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων και ανασυγκρότησης της χώρας.

Ένα σχέδιο που αποκτά μεγαλύτερη σημασία, γιατί η οικονομία θα βγει από την υγειονομική κρίση «λαβωμένη».

«Τα θέματα, τα οποία θα συζητήσουμε δηλώνουν αυτή την επιλογή την οποία έχουμε υπερασπιστεί πολλές φορές: να απαντάμε στις ανάγκες του σήμερα, δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις του αύριο».

Αυτό ήταν και το πολιτικό-οικονομικό στίγμα του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου με πρώτο στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Οι μεταρρυθμίσεις και η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί και βασική προεκλογική δέσμευση του. Και όπως τονίζει στενός συνεργάτης του «το άλμα στο μέλλον για τη χώρα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ανασυγκρότηση της οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ