today-is-a-good-day
19 C
Athens

M.Σχοινάς: Ο μεγαλύτερος εχθρός της ΕΕ είναι o εφησυχασμός και η στασιμότητα

Tον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ευρώπης στη μετά την πανδημία εποχή υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στο διαδικτυακό φόρουμ του TRT WORLD με θέμα: “Η διεθνής τάξη στον μετά την πανδημία κόσμο”.

“Η Ευρώπη θα πρωταγωνιστήσει για την παγκόσμια συνεργασία στη μετά την πανδημία εποχή” τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μεταξύ τον ομιλητών ήταν και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος άσκησε κριτική στην Ευρώπη, τονίζοντας πως σε θέματα παγκόσμιας συνεργασίας η Ευρώπη κινείται ευρωκεντρικά. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε ότι αρνείται αυτόν τον όρο, παρά το γεγονός ότι είναι ελληνικός, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως, με σημαντικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και έχει χορηγήσει 37 δισ. ευρώ σε χώρες εκτός Ευρώπης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επιπροσθέτως, ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι “ο κόσμος μόλις βγει από την πανδημία θα ανακαλύψει ξανά την αξία της πολύπλευρης συνεργασίας” σημειώνοντας επίσης, ότι είναι σημαντικό τόσο το γεγονός ότι η ΕΕ συμφώνησε στο πακέτο ανάκαμψης τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και το ότι προχώρησε στην αγορά εμβολίων από όλες τις εταιρείες που βρίσκονται κοντά στο να παράξουν ένα εμβόλιο, διαβεβαιώνοντας τους Ευρωπαίους ότι θα έχουν δίκαιη και καθολική πρόσβαση.

“Ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα αυτής της τραγωδίας ήταν ότι πάντα σε καιρούς κρίσης οι Ευρωπαίοι αισθάνονται ότι είναι καλύτερα μαζί” τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και προσέθεσε ότι “ο μεγαλύτερος εχθρός της ΕΕ είναι o εφησυχασμός και η στασιμότητα. Κάθε φορά που έχουμε εξωτερικά σοκ που δημιουργούν αβεβαιότητα στην κοινή μας γνώμη, πολύ γρήγορα τα κράτη-μέλη είτε είναι μεγάλα είτε είναι μικρά, ανατολικά ή δυτικά, όλοι πολύ γρήγορα αντιλαμβάνονται ότι η ασπίδα τους είναι μία αποτελεσματική προσέγγιση της ΕΕ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ