today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Γκροζάν: Eίδα τον θάνατο να έρχεται

Ο Ρομέν Γκροζάν δήλωσε ότι «είδα τον θάνατο να έρχεται», καθώς προσπαθούσε να βγει από το φλεγόμενο μονοθέσιό του μετά το τρομακτικό ατύχημα που είχε στο κυριακάτικο γκραν πρι του Μπαχρέιν και πως «για τα παιδιά μου, είπα στον εαυτό μου ότι έπρεπε να βγώ».

Ο «πιλότος» της Haas χτύπησε στις μπαριέρες μετά τη στροφή 3 στον πρώτο γύρο του αγώνα, με αποτέλεσμα το μονοθέσιο να κοπεί στα δύο και στη συνέχεια να πιάσει φωτιά.

Ο Γάλλος κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητο μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση, αλλά στην πρώτη συνέντευξή του μετά το ατύχημα αποκάλυψε ότι είχε χρόνο να σκεφτεί τα παιδιά του και ακόμη και τον αείμνηστο τρις παγκόσμιο πρωταθλητή της Φόρμουλα Ένα, Νίκι Λάουντα, ο οποίος πλησίασε το θάνατο μετά από το σοβαρό ατύχημα που είχε ο ίδιος στο γερμανικό γκραν πρι του 1976 στην πίστα του Νίρμπουργκρινγκ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό TF1, ο Γκροζάν τόνισε μεταξύ άλλων: «Αισθάνθηκα ότι κράτησε πολύ περισσότερο από 28 δευτερόλεπτα. Βλέπω τις φλόγες στην αριστερή πλευρά του μονοθεσίου. Σκέφτηκα πολλά πράγματα -συμπεριλαμβανομένου του Νίκι Λάουντα- και σκέφτηκα ότι δεν ήταν δυνατόν να τελειώσει έτσι, όχι τώρα.

Δεν μπορούσα να τελειώσω την ιστορία μου στη Φόρμουλα Ένα έτσι (σ.σ. ο Γάλλος δεν θα μείνει στη Haas το 2021, ενώ τα διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν το προηγούμενο διάστημα ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με ομάδες, προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα IndyCar)».

Έτσι, ο 34χρονος οδηγός δήλωσε ότι ήξερε πως έπρεπε να βγει από το μονοθέσιο για χάρη της οικογένειάς του: «Για τα παιδιά μου, είπα στον εαυτό μου ότι έπρεπε να βγω. Έβαλα τα χέρια μου στη φωτιά, επομένως την αισθάνθηκα ξεκάθαρα να καίει πάνω στο σασί. Βγηκα έξω, τότε αισθάνθηκα κάποιον να με τραβάει από τη φόρμα, επομένως ήξερα ότι ήμουν έξω».

Αυτός ο κάποιος ήταν ο γιατρός της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), Ίαν Ρόμπερτς, ο οποίος ήταν ένας από τα πρώτα άτομα που έφτασαν στον τόπο του ατυχήματος -μαζί με τον οδηγό του ιατρικού αυτοκινήτου της Φόρμουλα Ένα, Άλαν φαν ντερ Μερβ, και αρκετούς κριτές- και βοήθησαν στο να περάσει ο Γκροζάν πάνω από τις μπαριέρες, καθώς το μονοθέσιο είχε τυλιχθεί στις φλόγες.

«Περισσότερο φοβήθηκα για την οικογένειά μου και τους φίλους μου, φυσικά τα παιδιά μου που είναι η μεγαλύτερη πηγή μου υπερηφάνειας κι ενέργειας, παρά για μένα στο τέλος» είπε στη συνέχεια ο Γκροζάν και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Είναι το μεγαλύτερο ατύχημα που έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Το μονοθέσιο να πιάνει φωτιά, να εκρήγνυται, και την μπαταρία να τυλίγεται επίσης στις φλόγες, επομένως αυτό πρόσθεσε πολλη ενέργεια στο αποτέλεσμα».

Στη συνέχεια ο Γάλλος αποκάλυψε ότι, μολονότι οι σκηνές από το ατύχημα θα μείνουν στο μυαλό του σε όλη τη ζωή του, είναι αποφασισμένος να ξαναμπεί στο μονοθέσιο για τον τελευταίο αγώνα της καριέρας του με τη Haas, στο Άμπου Ντάμπι (13/12), εκεί όπου «κλείνει η αυλαία» της Φόρμουλα Ένα για το 2020:

«Νομίζω ότι υπάρχει κάποια δουλειά σε ψυχολογικό επίπεδο που πρέπει να γίνει, επειδή πραγματικά είδα τον θάνατο να έρχεται. Θα έλεγα ότι υπάρχει ένα αίσθημα πως είμαι χαρούμενος που είμαι ζωντανός, πως βλέπω τα πράγματα διαφορετικά.

Όμως, επίσης υπάρχει η ανάγκη να επιστρέψω στο μονοθέσιο, ει δυνατόν στο Άμπου Ντάμπι, για να τελειώσω την ιστορία μου στη Φόρμουλα Ένα με έναν διαφορετικό τρόπο. Ήταν σχεδόν σαν μια δεύτερη γέννηση.

Το να βγω από τις φλόγες εκείνη την ημέρα είναι κάτι που θα “σημαδέψει” τη ζωή μου για πάντα. Δεν ξέρω αν η λέξη “θαύμα” υπάρχει ή εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση θα έλεγα ότι δεν ήταν η ώρα μου (να πεθάνω)».

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της Haas, Γκίντερ Στάινερ, αποκάλυψε σήμερα ότι ο Γκροζάν θα μείνει στο νοσοκομείο γι’ ακόμη ένα βράδυ, καθώς συνεχίζει να λαμβάνει ιατρική φροντίδα για τα εγκαύματα που υπέστη στο ατύχημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ