today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης και η απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Το  διαχρονικό πλεονέκτημα της δήθεν  φιλολαϊκής Αριστεράς κατέρριψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, με τα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ένα νομοσχέδιο που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση και δυσάρεστη έκπληξη…

Του Κώστα Πασίση

O σχετικός «μύθος» βέβαια ξεθώριασε από τα πρώτα δείγματα γραφής της πρώτης κυβέρνησης Αριστεράς, που ηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σε συνεργασία με τον πρώην «τσάρο» της Ελληνικής Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο, φτωχοποίησαν συνειδητά τη μεσαία τάξη, μέσω της υπέρμετρης φορολόγησης της.

Στο κοινοβούλιο, όμως έπεσε και το τελευταίο «φύλλο συκής», που προστάτευε την πολιτική υποκρισία, περί του ανθρώπινου προσωπείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου είπε ουσιαστικά όχι στην αύξηση των  αμοιβών των εργαζομένων, με το αστείο επιχείρημα ότι η ρύθμιση επιβαρύνει το κόστος του ΟΑΕΔ.

Επιπλέον με την καταψήφιση της ρύθμισης αποκαλύφθηκε και η «εχθρότητα» της Αριστεράς έναντι του «επιχειρείν».

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί και μεγάλη ανάσα για τις επιχειρήσεις, που λόγω της πανδημίας αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως δεν …αντέχει να ψηφίσει νομοσχέδιο της ΝΔ, λόγω κομματικής εμπάθειας.

Φυσικά ως αμιγώς …φιλολαϊκό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ  της απεργίας της ΑΔΕΔΥ και σχεδόν καθημερινά, η τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με την παραμικρή αφορμή εκδίδει λάβρες ανακοινώσεις για τη μόνιμη υποθήκευση του μέλλοντος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, εκφράζοντας την μεγάλη αγωνία του κόμματος. Δακρύβρεκτες δηλώσεις, αλλά ανέξοδες, όπως αποδείχθηκε περίτρανα στη Βουλή.

Κομβικό στοιχείο στο νομοσχέδιο, αποτελεί η νέα αποκλιμάκωση ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών. Με τη ψήφιση του υλοποιήθηκε  η δέσμευση του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%.

Επίσης για τον Δεκέμβριο διπλασιάζεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για τους σχεδόν 500.000 δικαιούχους. Από σχεδόν 260.000 νοικοκυριά. Και σε αυτούς εντάσσονται για πρώτη φορά άστεγοι αλλά και γυναίκες θύματα βίας που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας.

Αυτή ήταν άλλη  μια γενναία ευνοϊκή ρύθμισή, που έφερε σε αμηχανία τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος προτίμησε να πει «όχι» για να μη φανεί ότι σύρεται πίσω από την ατζέντα Μητσοτάκη.

Να σημειώσουμε ότι έκπληξη ήταν και το παρών της Φώφης Γεννηματά η οποία επιδίδεται σε πολιτικούς τακτικισμούς, με το βλέμμα της να είναι «καρφωμένο» στο εσωτερικό του κόμματος της.

Οι συγκεκριμένες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού δεν είναι παροχές, αλλά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο στήριξης τόσο των εργαζομένων και των αδύναμων οικονομικά  όσο και των επιχειρήσεων.

Είναι οι «καλές ειδήσεις» που ήθελε η κοινωνία, μετά την πολύμηνη κόπωση της, από τα δυο «ψυχοφθόρα» lockdown. Και όπως επισημαίνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι νέες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού δεν είναι ούτε fake news, ούτε προπαγάνδα, ούτε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, αλλά θετικό αφήγημα που δεν έχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα καλά νέα για την κυβέρνηση και άσχημα για το ΣΥΡΙΖΑ, είναι και η έκθεση Πισσαρίδη που είδε προ ημερών το φως της δημοσιότητας και υιοθετήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το εν λόγω σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας μεταξύ των άλλων προβλέπει και την ριζική αναδιοργάνωση του κράτους. Μια εξέλιξη που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να «πολεμήσει» εν τη γενέσει της, καθώς απειλεί με «αφανισμό» την κρατικοδίαιτη Αριστερά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ