today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Πολωνία: Ο Μ.Μοραβιέτσκι επιβεβαίωσε την απόφαση άσκησης βέτο κατά του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι επιβεβαίωσε, με ανάρτηση στο Facebook, την απόφασή του να μπλοκάρει τον προϋπολογισμό της ΕΕ και την οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού εν ανάγκη με βέτο, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο Μέρκελ

«Η Πολωνία είναι έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα, αν δεν βρούμε μια λύση που να είναι καλή για ολόκληρη την ΕΕ και όχι μόνο για ορισμένα από τα μέλη της. Η Πολωνία εμμένει σταθερά στη θέση της ότι οι ρυθμίσεις της ΕΕ πρέπει να είναι σύμφωνες με τις Συνθήκες της και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρέπει να εγγυώνται τη νομική ασφάλεια. Ο σχεδιαζόμενος μηχανισμός δεν εγγυάται ασφάλεια δικαίου, τα κριτήριά του είναι πολύ γενικά και είναι επιρρεπής σε πολύ ευρεία ερμηνεία. Εξήγησα στην καγκελάριο ότι η Πολωνία αναμένει ότι θα γίνει περαιτέρω επεξεργασία του θέματος προκειμένου να βρεθεί μια λύση το συντομότερο δυνατό», έγραψε σήμερα ο Μοραβιέτσκι στο Facebook.

Την περασμένη εβδομάδα, η Πολωνία και η Ουγγαρία μπλόκαραν την απόφαση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του σχεδιαζόμενου νέου μηχανισμού περικοπής των κονδυλίων της ΕΕ σε περίπτωση παραβιάσεων του αρχών του κράτους δικαίου. Με την ενέργεια αυτή επαπειλούνται καθυστερήσεις των εκταμιεύσεων από το πακέτο των 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει επίσης οικονομική ενίσχυση έως 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών θεωρούν ότι με τον νέο μηχανισμό ελέγχου τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου περιορίζεται η κυριαρχία τους .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ