today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Τα ελληνοτουρκικά, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. και η ελληνική στόχευση

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10-11 Δεκεμβρίου. Αν και στο Μαξίμου αποφεύγουν τις προβλέψεις για τις συνέπειες, εκείνο που λένε ξεκάθαρα είναι ότι το κλίμα έχει βαρύνει για την Άγκυρα, επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν, έχει «παραβιάσει» όλες τις κόκκινες γραμμές της Ευρώπης.

Ειδικότερα, από το περασμένο καλοκαίρι, ο Τούρκος Πρόεδρος θέλοντας να δείξει την ισχύ της χώρας του  έχει ανάψει το πράσινο φως στο Oruc Reis να συνεχίσει τις αμετροεπείς προκλήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κυπριακή Δημοκρατία, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του, το Διεθνές Δίκαιο.

Του Κώστα Πασίση

Πήγε για «πικ-νικ» στα Βαρώσια, έχοντας ως συντροφιά του τον νεοεκλεγέντα Προέδρο του ψευδοκράτους και το χειρότερο μίλησε για εποικισμό της περιοχής.

Το κλίμα, όμως, άλλαξε δραματικά εις βάρος του όταν πραγματοποίησε την υβριστική επίθεση κατά του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Ετσι, ενώ μέχρι …χθες, οι ελληνοτουρκικές διαφορές, στις Βρυξέλλες  αντιμετωπίζονταν ως διμερές πρόβλημα και στη καλύτερη περίπτωση ως περιφερειακό, σήμερα έχει μετατραπεί  σε ευρωπαϊκό.

Μάλιστα ο σαφής υπαινιγμός Ερντογάν για «εργαλειοποίηση» του Ισλάμ, έπεισε και τους πλέον δύσπιστους ευρωπαίους ότι η Τουρκία είναι επικίνδυνη απειλή.

Όπως επισημαίνει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, η Ελληνική διπλωματία εκμεταλλεύθηκε τα λάθη και την υπεροψία του νέο-Σουλτάνου και βήμα-βήμα, εγείρε την πλάστιγγα στην πλευρά της.

Η έρευνα σε τουρκικό εμπορικό  πλοίο εν πλω προς Λιβύη, που  έκανε γερμανική φρεγάτα, ήταν άλλο ένα καθαρό μήνυμα στην Άγκυρα, ότι ο χρόνος της τελειώνει…

Ο Τούρκος Πρόεδρος εκνευρίστηκε και μέσω τουρκικών  φιλοκυβερνητικών εφημερίδων προανήγγειλε αντίποινα σε ελληνικά εμπορικά πλοία, διαπράττοντας άλλη μια πρόκληση και συνάμα λάθος.

«Εσφαλμένα εμπόδισε η Τουρκία την επιθεώρηση ενός φορτηγού πλοίου από τη ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μεσόγειο (EUNNAVFOR MED), «Ειρήνη», ανέφερε  στο Twitter ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ. Και προσθεσε: «η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει σθεναρά», κλείνοντας την ανάρτησή του με hashtag «κυρώσεις στην Τουρκία».

Έχοντας εξασφαλισμένη την «ανοχή» του απερχόμενου πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος Πρόεδρος φερόταν ως «χωροφύλακας» στην Ανατολική Μεσόγειο και έπαιζε μόνος του. Ξαφνικά, όμως βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και άρχισε τις πιρουέτες και τα ήξεις αφήξεις στη διπλωματική σκακιέρα.

Δυο εβδομάδες πριν τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχείρησε να  ρίξει γέφυρες φιλίας και συνεννόησης, δηλώνοντας ότι η Τουρκία παραδοσιακά ήταν κομμάτι της Ευρώπης. Ωστόσο, χθες Ο Ερντογάν άλλαξε …τροπάριο και επιτέθηκε στη Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη, που υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ανακοινώσει  ότι στο τέλος του μήνα, το τουρκικό σεισμογραφικό θα σταματήσει τις έρευνες του και για την μη έναρξη των διερευνητικών επαφών ευθύνεται η Ελλάδα.

Η Τουρκία πλέον δεν μπορεί να ξεγελάσει ούτε την Αθήνα, ούτε τις Βρυξέλλες, ήταν η απάντηση της χώρας μας η οποία έχει σκληρύνει τη στάση της αλλά και τη ρητορική της.

«Δυστυχώς, δεν αφήνει περιθώριο για οποιοδήποτε θετικό θεματολόγιο στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ενώ στο Μαξίμου δεν γίνεται η παραμικρή συζήτηση και φυσικά καμία προετοιμασία για έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

«Η «διπλή» γλώσσα που χρησιμοποιεί η Τουρκία  το τελευταίο διάστημα δείχνει και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται», αναφέρει κυβερνητική πηγή.

Παρότι ο Πρωθυπουργός δεν ανοίγει τα χαρτιά του, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει την ενεργοποίηση της λίστας οικονομικών κυρώσεων στην Άγκυρα.

Μεγάλος σύμμαχος του σε αυτή την προσπάθεια είναι ο Γάλλος Προέδρος Μακρόν ο οποίος έχει ζητήσει τη διακοπή της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Αντίθετα στο πλευρό του Ερντογάν παραμένει η Ισπανία και η Ουγγαρία.

Τέλος να σημειώσουμε και την ανάλυση του Ινστιτούτου Stratfor, σύμφωνα με την οποία  η  κυβέρνηση Μπάιντεν θα στριμώξει τον Ερντογάν. Μια παράμετρο που αρχίζει να λαμβάνει υπόψη του ο Τούρκος Προέδρος ο οποίος είναι αναγκασμένος να αναθεωρήσει την πολιτική του…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ