today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

ΠΟΥ: Η Αφρική απέχει πολύ από το θεωρηθεί έτοιμη για τη διεξαγωγή μαζικών εμβολιασμών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε σήμερα τις αφρικανικές χώρες να βελτιώσουν σύντομα την ικανότητά τους να εμβολιάσουν τους πληθυσμούς τους εναντίον του νέου κορονοϊού, προειδοποιώντας ότι η ήπειρος «απέχει πολύ από το να θεωρηθεί έτοιμη» για τη διεξαγωγή μαζικών εμβολιασμών.

Την ώρα που η κούρσα για ένα εμβόλιο έχει επιταχυνθεί από τις αρχές του μήνα, έπειτα από τις πολλά υποσχόμενες ανακοινώσεις πολλών φαρμακευτικών εταιρειών, ο ΠΟΥ καλεί την Αφρική να εντείνει τις προετοιμασίες, εκτιμώντας, σε ένα δελτίο τύπου, ότι είναι έτοιμη μονάχα σε ποσοστό 33%.

Το ποσοστό αυτό, που βασίστηκε στα δεδομένα που παρείχαν 40 χώρες της ηπείρου επί μιας σειράς κριτηρίων, είναι προς το παρόν πολύ μικρότερο του στόχου του 80%, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Ο σχεδιασμός και η προετοιμασία είναι αποφασιστικής σημασίας για αυτό το άνευ προηγουμένου εγχείρημα», δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ δρ. Ματσιντίσο Μοέτι, σε μια διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, διευκρινίζοντας πως ο στόχος είναι να εμβολιαστεί το 3% των Αφρικανών έως τον Μάρτιο του 2021 και το 20% έως τα τέλη του επόμενου έτους.

Οι κύριες αδυναμίες αφορούν την έλλειψη χρηματοδότησης, εργαλείων μέτρησης και επικοινωνίας με τους πληθυσμούς και για την επίλυση αυτών «η αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας θα είναι επιτακτική», τόνισε η ίδια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει το κόστος του εμβολιασμού στην Αφρική μονάχα των ομάδων που έχουν προτεραιότητα σε περίπου 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αν και η Αφρική παραμένει λιγότερο πληγείσα από την πανδημία σε σύγκριση με άλλες ηπείρους, καταγράφοντας περίπου 50.000 θανάτους και 2,1 εκατομμύρια κρούσματα, βρίσκεται αντιμέτωπη με τοπικές αναζωπυρώσεις της Covid-19, ιδίως στη Νότια Αφρική και το Μάγκρεμπ, υπογράμμισε η Μοέτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ