today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Γ. Κατρούγκαλος: Η έλλειψη κόκκινων γραμμών αποθρασύνει την Τουρκία

Την ανάγκη να θέσει ξανά το ζήτημα ουσιαστικών κυρώσεων στην Τουρκία στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στα πλαίσια της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ ανέφερε πως «η έλλειψη πυξίδας στην εξωτερική πολιτική και η έλλειψη σαφών κόκκινων γραμμών αποθρασύνει την τουρκική προκλητικότητα».

Όπως επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλός, «η αναβάθμιση της σχέσης της χώρας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι θετική εξέλιξη, εφόσον βεβαίως ενταχθεί στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης, φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής», σημειώνοντας πως ο ίδιος είχε προτείνει την τριμερή συνεργασία με τα Εμιράτα και την Κύπρο στο τελευταίο του ταξίδι στη χώρα, και προσέθεσε: «Αυτό πρέπει όμως να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που αυτή τη στιγμή λείπει και είναι ιδιαίτερα αναγκαία ιδίως ενόψει των ανακατατάξεων που θα φέρει στην ευρύτερη περιοχή η νέα αμερικανική προεδρία».

«Το κενό στρατηγικής φαίνεται ιδίως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ όπως είπε, επισήμανε στον υπουργό Εξωτερικών ότι «για πρώτη φορά η τελευταία παράνομη Navtex της Τουρκίας θέτει ζήτημα παράνομης δραστηριότητας εντός των χωρικών υδάτων της χώρας μας στα 5,8 μίλια».

«Του επισήμανα την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και πιθανοί ελιγμοί της ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου με μια αποφασιστική στάση της Ελλάδας που θα θέσει ξανά το ζήτημα ουσιαστικών κυρώσεων στο Συμβούλιο αυτό», σημείωσε και προσέθεσε:

«Όμως μέχρι τότε θα πρέπει και ο κ. Μητσοτάκης να μας πει αν έχει κόκκινες γραμμές. Αν θεωρεί κόκκινη γραμμή, για παράδειγμα, την αποστολή ενός γεωτρύπανου, την παράνομη δραστηριότητα δυτικά του 28ου μεσημβρινού, γιατί μέχρι στιγμής η έλλειψη πυξίδας στην εξωτερική πολιτική και η έλλειψη σαφών κόκκινων γραμμών αποθρασύνει την τουρκική προκλητικότητα».

Τέλος, ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε πως έθεσε στον υπουργό Εξωτερικών την ανάγκη να υπάρχει ένα σαφές υγειονομικό πρωτόκολλο προστασίας από τον κορονοϊό για τις πρεσβείες στο εξωτερικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ