today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Σύγχρονη, προληπτική και ενεργητική πρόνοια ως ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας

Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου στο ThePresident

Για δεκαετίες η Πρόνοια στη χώρα μας αντιμετωπιζόταν ως ένα παθητικό καταφύγιο για ανθρώπους σχεδόν σε απόλυτη ανάγκη. Οικοδομήθηκε έτσι ένας μηχανισμός διαχείρισης εφήμερων επιδομάτων και βοηθημάτων που συχνά λειτουργούσε ως παγίδα φτώχειας και εξάρτησης. Η ώρα για να αλλάξει η λογική αυτή έχει ήδη έρθει. Βλέπουμε την Πρόνοια ως έναν ενεργητικό μηχανισμό για την ενδυνάμωση, την ένταξη ή την επανένταξη των πλέον αδύνατων συμπολιτών μας στον κοινωνική και οικονομική ζωή. Αυτή την αρχή ακολουθούμε και σε κάθε μας ενέργεια και μέσα στο πλαίσιο της πανδημίας. Λαμβάνουμε από τη μια όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αλλά από την άλλη προωθούμε κομβικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της πρόνοιας, σε τομείς όπως η αναπηρία και η παιδική προστασία με πολιτικές που αναμορφώνουν πλήρως το πλαίσιο των αναδοχών και υιοθεσιών αλλά και τις ποιοτικές και ποσοτικές παρεμβάσεις μας στην προσχολική αγωγή.

Γράφει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Με αυτή ακριβώς τη λογική έχουμε συντάξει και το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή σήμερα. Έχοντας θεσπίσει τα αυστηρότερα πρωτόκολλα στην Ευρώπη για τη λειτουργία των γηροκομείων, ερχόμαστε τώρα και χρηματοδοτούμε την υλοποίησή τους με κονδύλια 2 εκ. ευρώ αλλά και τη διανομή εβδομαδιαίων rapid test για όλους τους εργαζομένους τους. Δεν αφήνουμε, όμως, το βάρος της υλοποίησής στους εργαζόμενους και τις διοικήσεις, ενεργούμε δίπλα τους και τους στηρίζουμε.

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία απλώνουμε ένα ισχυρό δίκτυ κοινωνικής προστασίας, καλύπτοντας τις ανάγκες όσων βρίσκονται σε ακραία φτώχεια αλλά έχουμε  ταυτόχρονα το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον. Επεκτείνουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στους αστέγους και τις γυναίκες θύματα βίας που διαβιούν σε Ξενώνες Φιλοξενίας. Με τη ρύθμισή μας οι άστεγοι συμπολίτες μας, οι οποίοι έως τώρα καλούνταν να επιλέξουν μεταξύ ξενώνα φιλοξενίας και επιδόματος, θα υποστηρίζονται σταθερά από την Πολιτεία για την επανένταξή τους.

Ακόμη περισσότερο, ειδικά για τους αστέγους, υιοθετούμε στρατηγικές με προοπτική  αναλαμβάνοντας την υλοποίηση με εθνικούς πόρους του προγράμματος Στέγαση και Εργασία. Ενός προγράμματος που προβλέπει τη μίσθωση διαμερισμάτων για 24 μήνες με την ταυτόχρονη επιδότηση θέσης εργασίας και επομένως συνδέεται άμεσα με τη θεώρησή μας για την Πρόνοια. Εφαρμόζουμε στην πράξη μια ενεργητική πολιτική ένταξης και επανένταξης στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό αυτών των συμπολιτών μας, πέρα από τις παθητικές λογικές της μεταβίβασης επιδομάτων.

Συνολικά το νομοσχέδιο που ψηφίζει την Τετάρτη η Βουλή συνδυάζει τη στοχευμένη αποτελεσματικότητα ειδικών ρυθμίσεων με τη συνολική μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης. Δουλέψαμε ώστε να μην υπάρχει ούτε μία διάταξή του που να μην έχει συγκεκριμένο και μετρήσιμο όφελος και την ίδια στιγμή όλες αντικατοπτρίζουν τις αρχές που έχουμε θέσει ως κριτήρια για την ουσιαστική μεταρρύθμιση των μηχανισμών Πρόνοιας στη χώρα μας. Αξιοποιούμε τα διδάγματα της πανδημίας και νομοθετούμε πρακτικά και άμεσα μέτρα. Την ίδια στιγμή, στις λύσεις που δίνουμε στα ζητήματα της συγκυρίας μέσα από το νομοσχέδιο, ενσωματώνουμε τις βασικές μεταρρυθμιστικές μας αρχές για μία σύγχρονη, προληπτική και ενεργητική Πρόνοια. Στη δική μας θεώρηση η Πρόνοια εκπληρώνεται κυριολεκτικά, προλαμβάνοντας δηλαδή και όχι ακολουθώντας καταστάσεις, δρώντας προληπτικά και όχι αντιδρώντας εκ των υστέρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ