Οι δήμαρχοι της Βουδαπέστης και της Βαρσοβλιας επικρίνουν το βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

ΑΠΕ

Οι δήμαρχοι της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας επέκριναν την άσκηση βέτο από την ουγγρική και την πολωνική κυβέρνηση στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και στο σχέδιο ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης της επιδημίας του κορωνοϊού και δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνεργασθεί απευθείας με τις περιφέρειες των χωρών μελών.

Σε επιστολή προς την Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δήμαρχοι της Βαρσοβίας, Ράφαλ Τρασκόφσκι, και της Βουδαπέστης, Γκέργκελι Καρατσόνι, κατηγόρησαν τους ηγέτες των χωρών τους ότι «έθεσαν τα εγωιστικά πολιτικά τους συμφέροντα» πάνω από την διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Πιστεύουμε ότι το βέτο αυτό είναι τελείως αδικαιολόγητο», δήλωσε ο Ράφαλ Τρασκόφσκι, που ανήκει στον αντιπολιτευόμενο Συνασπισμό των Πολιτών και είναι ατυχής υποψήφιος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

«Υπάρχει ξεκάθαρη στάση (μεταξύ των τοπικών αρχών) που είναι διαφορετική από την στάση της κυβέρνησης», είπε ανάμεσα σε δημάρχους μικρότερων πολωνικών πόλεων.

Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας είναι υπόλογες απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβίαση του κράτους δικαίου, με σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν πλήξει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την ελευθερία του Τύπου και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα. Και οι δύο είναι ριζικά αντίθετες με την σύνδεση της εκταμίευσης ευρωπαϊκών πόρων και του σεβασμού του κράτους δικαίου που αποφασίσθηκε από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.