today-is-a-good-day
17.2 C
Athens

Σ.Μισέλ: Είναι η ώρα, ΕΕ και ΗΠΑ να ενώσουν τις δυνάμεις τους

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε επικοινωνία διάρκειας είκοσι λεπτών με τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον οποίο συνεχάρη για την εκλογή του ίδιου και της Κάμαλα Χάρις στη θέση της αντιπροέδρου.

Ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε την ανοικοδόμηση μιας ισχυρής διατλαντικής συμμαχίας βασισμένης σε κοινά συμφέροντα και κοινές αξίες και χαιρέτισε την ισχυρή δέσμευση του Τζο Μπάιντεν προς τους συμμάχους της Αμερικής καθώς και την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή συνεργασία, αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα, Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τον εκλεγμένο Πρόεδρο σε ειδική συνάντηση με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες το 2021 για να συζητήσουν κοινές προτεραιότητες, σημειώνεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μαζί με τις ΗΠΑ τις σημερινές πιεστικές προκλήσεις: την πανδημία της COVID-19, την οικονομική ανάκαμψη, την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια και την πολυμέρεια.

«Τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, η συνεργασία μας θα είναι πιο σημαντική από ποτέ για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας, να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη και να δημιουργήσουμε έναν ασφαλέστερο κόσμο. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα έχουν πάντα μεγαλύτερο αντίκτυπο όταν βαδίζουν μαζί» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

Ο Πρόεδρος Μισέλ ευχαρίστησε επίσης τον εκλεγμένο Πρόεδρο για τη σαφή υποστήριξή του σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης που συνήψε η ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι. Αυτή η συμφωνία διατηρεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ιρλανδία και σέβεται πλήρως τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ