Ο στρατηγικός προσανατολισμός της κυβέρνησης για το τρίτο κύμα κορωνοϊού

91
Eurokinissi

«Έχουμε πόλεμο» διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και τόνισε πως στην κυβέρνηση «κάνουν τα πάντα να κρατήσουν όρθιο το εθνικό σύστημα υγείας».

Όπως δήλωσε, το σύστημα υγείας στη χώρα μας δέχεται «μεγάλη πίεση» και επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί να το στηρίξει».

Αφού ενημέρωσε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 1.230 ΜΕΘ, αναφέρθηκε στην επίταξη των δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι αυτό έγινε «όταν πλέον δεν κατέστη εφικτή η συνεννόηση». Ανέφερε δε ότι μεταφέρθηκαν ασθενείς ώστε «να μην συνυπάρχουν» τα κρούσματα covid με άλλους αρρώστους.

Περιποίησε τιμές στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό, λέγοντας ότι το ΕΣΥ «στέκεται όρθιο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες», ειδικά όσων «δίνουν μάχη στη πρώτη γραμμή». Στο ίδιο πλαίσιο, χαρακτήρισε «συγκινητική» την κίνηση των εθελοντριών νοσηλευτριών που μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη. «Επέδειξαν πατριωτική στάση», είπε.

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι η ηλικιακή ομάδα 40 έως 65 ετών έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση κι ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 ετών που δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.

«Ο ιός όπως επισημαίνουν οι ειδικοί πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων, 30άρηδων στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών. Τώρα λοιπόν περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Για τα εμβόλια, αφού υπενθύμισε ότι θα είναι δωρεάν, είπε ότι «έρχεται πιο κοντά η μέρα της απελευθέρωσης αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης».

Σε ερώτηση για τη λήψη μέτρων για τα Χριστούγεννα, είπε: «Όλο το 2020 είναι αλλιώς, πρέπει να προσαρμοστούμε στον πόλεμο κατά της πανδημίας. (…) Αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας, ας κάνουμε μια μικρή θυσία στην καθημερινότητα μας προκειμένου να φτάσουμε στην ασφάλεια της λήξης της πανδημίας».

Κληθείς να σχολιάσει την προετοιμασία της κυβέρνησης για το επικείμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει έναν στρατηγικό προσανατολισμό με πρόθεση να εμβολιστούν όσο περισσότεροι Έλληνες.

«Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 21 ένα σημαντικό ποσοστό θα έχει εμβολιαστεί», είπε, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση φτιάχνει ένα οδικό χάρτη που θα φτάνει ως το Μάρτιο.

«Είναι πλέον καλά γνωστό ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να διατηρείται σε μεγάλα ύψη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια κι ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται καθημερινά στις 250.000», τόνισε. «Στους χάρτες που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη από το ECDC σχεδόν ολόκληρη η ΕΕ βρίσκεται στο κόκκινο με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως κάποιες περιοχές της Ελλάδας» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, ο κ. Πέτσας επεσήμανε: «είναι προφανές ότι ο προϋπολογισμός του 2021 που κατατέθηκε την Παρασκευή, στη Βουλή, καταρτίστηκε σε περιβάλλον πρωτοφανούς αβεβαιότητας, λόγω του απροσδιόριστου σε διεθνές επίπεδο τελικού χρόνου λήξης της πανδημίας του κορονοϊού και συνεπώς της επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά ανάταξης και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Εξαιτίας της σοβαρότερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών και της συνεπαγόμενης μεγαλύτερης παγκόσμιας ύφεσης στην μεταπολεμική ιστορία, η ύφεση στην Ελλάδα για το σύνολο του 2020 αναθεωρείται επί το δυσμενέστερο, στο -10,5%, καθώς προβλέπεται βαθύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων. Για το 2021, εκτιμάται δυναμική επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, με σημαντικό ρόλο σε αυτή να διαδραματίζουν οι ευρωπαϊκοί πόροι που διασφάλισε η χώρα μας στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2020 και θα αρχίσουν να εισρέουν το 2021 στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU».

Πρόσθεσε επίσης ως υπενθύμιση πως «το προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Νοεμβρίου 2020 και ξεκίνησε η σχετική διαβούλευση με την Επιτροπή, ενώ το τελικό Σχέδιο αναμένεται να υποβληθεί στα ευρωπαϊκά όργανα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 και να εγκριθεί στο αμέσως επόμενο τρίμηνο, οπότε και θα υπάρξει η πρώτη εκταμίευση. Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφορά επενδύσεις, προγράμματα (όπως προγράμματα κατάρτισης ή ενεργειακής αναβάθμισης), καθώς και μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2020 και εντεύθεν, συνεπώς η απορρόφηση των σχετικών πόρων θα ξεκινήσει πριν την επίσημη έγκρισή του. Αθροιστικά οι πόροι που προβλέπονται το 2021 από όλα τα εργαλεία του μηχανισμού του Next Generation EU, περιλαμβανομένων και των δανείων, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ».

Και ο κ. Πέτσας τόνισε: «Είναι προφανές ότι η Ελληνική Πολιτεία κλήθηκε να αντιμετωπίσει εντός του 2020, σε όρους δημοσιονομικής πολιτικής, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη σύγχρονη ιστορία του τόπου.

Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας, σε συνθήκες πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, αναγνωρίζεται από τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Βάσει του προϋπολογισμού, το συνολικό ύψος των μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας αναμένεται να αγγίξει τα 31,4 δισ. ευρώ, καθώς άλλα 7,5 δισ. ευρώ παρεμβάσεων υπέρ της κοινωνίας προβλέπονται μέσα στο 2021.

Ήταν φυσικά επόμενο της σοβαρής ύφεσης που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, να υπάρχει φέτος επιδείνωση του ποσοστού ανεργίας, όπως και δεικτών που αφορούν το πρωτογενές έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ωστόσο, η αύξηση της ανεργίας το 2020 στην Ελλάδα είναι μικρότερη συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, χάρη στις επιτυχημένες πολιτικές διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από την Κυβέρνηση. Ενώ για το 2021 η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει σχετικά κοντά στα επίπεδα του 2019. Σημειώνεται επίσης ότι η γενική ρήτρα διαφυγής για τα δημοσιονομικά των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα ισχύει και το επόμενο έτος.

Στο παραπάνω πλαίσιο, υπογραμμίζεται η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα μας τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων και πιστωτών της, καθώς και στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, γεγονός που αντανακλάται στη συνεχιζόμενη μείωση του κόστους δανεισμού σε ολόκληρο το φάσμα της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων της Ελληνικής Δημοκρατίας».