today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Ευτυχώς ποτέ δεν θα μάθουμε τι θα συνέβαινε, εάν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει η Ελίζα Βόζεμπεργκ

Η δημοσκοπική κατάρρευση και οι εσωκομματικές τριβές του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αλλαγή τακτικής κατά τη δεύτερη φάση της πανδημίας με συνεχείς επιθέσεις στην κυβέρνηση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την πρωτόγνωρη περιπέτεια που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Της Ελίζας Βόζεμπεργκ

«Η κυβέρνηση άργησε να αντιδράσει», «το άνοιγμα του τουρισμού ευθύνεται για την έξαρση των κρουσμάτων», «ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης», «απροστάτευτο το ΕΣΥ», «εκτόξευση της ανεργίας», «στην Ελλάδα η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση θανάτων», είναι ορισμένα μόνο από τα “τσιτάτα” που χρησιμοποιούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθημερινά στο δημόσιο διάλογο.

Όμως ο πραγματικός τους αντίπαλος είναι η αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών, τα ακριβή στοιχεία και τα σοβαρά επιχειρήματα, ενώ σύμμαχός  τους είναι μόνο ο λαϊκισμός!

Εάν η κυβέρνηση είχε αργήσει να αντιδράσει, όπως ισχυρίζονται, δεν θα καταφέρναμε να έχουμε σήμερα 6.900 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκων, όταν Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Ιταλία καταγράφουν 25.000 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Εάν έφταιγε το άνοιγμα του τουρισμού, γιατί η έξαρση καταγράφεται το Νοέμβριο και δεν παρατηρήθηκε από τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο;

Για ποια εκτόξευση της ανεργίας μιλούν, όταν η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ με αύξηση μόλις 2%, ενώ στην Ισπανία, όπου συγκυβερνούν οι Podemos, η ανεργία αυξήθηκε κατά 6,5% και στην Ιταλία κατά 5%;

Πώς χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου Eurogroup η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μέτρα ύψους 6% του ΑΕΠ της, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρώπης κυμαίνεται στο 4%;

Προπαγανδίζουν τη δήθεν ελλιπή στήριξη του ΕΣΥ, όταν έγιναν 7.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και μέσα σε λίγους μήνες διπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ από 557 σε άνω των 1.150.

Επίσης εάν ευσταθούσε ο ισχυρισμός του ίδιου του κ. Τσίπρα στη Βουλή ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση θανάτων, πως εξηγείται ότι στη χώρα μας έχουμε 1.228 θύματα του κορωνοιού, όταν τα κράτη μέλη της ΕΕ με τον ίδιο περίπου πληθυσμό έχουν το Βέλγιο 13.758, η Ολλανδία 8.486, η Τσεχία 6.208 και η Σουηδία 6.164 νεκρούς;

Η σύγκριση με άλλες χώρες, δείχνει ότι και στη δεύτερη φάση τα μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως και πολύ πριν ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Βέλγιο επεβλήθη lockdown όταν τα κρούσματα έφθασαν ημερησίως τα 17.500 και στη Γαλλία όταν έφθασαν τα 42.000, ενώ στη χώρα μας το lockdown επεβλήθη όταν τα ημερήσια κρούσματα ήταν 2.500.

Ειδικά σε ό, τι αφορά στα μέτρα στήριξης, είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα ενίσχυσε οριζόντια όλους τους εργαζόμενους, σε αντίθεση με άλλα κράτη μέλη που έθεταν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ή ανώτατα όρια, όπως η Σουηδία, η Ολλανδία και η Τσεχία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο και η Φινλανδία, έδωσαν ως οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους ποσό ίσο με το ύψος του επιδόματος ανεργίας, όταν στην Ελλάδα δόθηκε ως ενίσχυση το διπλάσιο του εν λόγω επιδόματος.

Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να στηρίξει από την πρώτη στιγμή νοικοκυριά, επιχειρήσεις, εργαζόμενους και ανέργους με σειρά μέτρων, όπως μεταξύ άλλων, ενίσχυση ρευστότητας, έκτακτα επιδόματα, φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, αναστολή δανειακών υποχρεώσεων, μείωση ΦΠΑ, άδειες ειδικού σκοπού, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, επιδότηση νέων θέσεων εργασίας, μείωση ενοικίων, παράταση επιδομάτων ανεργίας και αναστολή πλειστηριασμών.

Αναμφίβολα ο πιο αδιάψευστος κριτής για την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι οι ίδιες οι αγορές, που επιβράβευσαν τη χώρα μας με το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο του 0,75% στο 10ετές ομόλογο και με αρνητικά επιτόκια στις τελευταίες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου.

Ακόμη μία έμπρακτη απόδειξη εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν και η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον πιο “σκληρό” επενδυτικό οίκο των Moody’s.

Μάλιστα η αναβάθμιση έγινε υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες εν μέσω πανδημίας και στη συνοδευτική έκθεση ο οίκος Moody’s εκθειάζει τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και κάνει λόγο για “ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης” και “βελτίωση της θεσμικής ισχύος” στη χώρα μας.

Παρά τα επί μέρους λάθη που μπορεί να έγιναν, ιδίως όταν έχουμε να κάνουμε με μία πρωτόγνωρη και επιθετική πανδημία, η Ελλάδα τα καταφέρνει, οι πολίτες περιβάλλουν με την εμπιστοσύνη τους την κυβέρνηση και ευτυχώς γι’ αυτούς ποτέ δεν θα μάθουν τι θα συνέβαινε, εάν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ…

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ