today-is-a-good-day
22.6 C
Athens

Τα εναλλακτικά σενάρια της κυβέρνησης για την πανδημία και το άνοιγμα της αγοράς

Σε παράταση μιας εβδομάδας  του lockdown και βλέπουμε, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, μετά την αυξημένη πίεση που παρουσιάζουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι διασωληνωμένοι ασθενείς  και ο υψηλός αριθμός των νεκρών.

Του Κώστα Πασίση

Η επίταξη ιδιωτικών μονάδων ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη από το υπουργείο Υγείας, ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο και με πολλές προεκτάσεις, είναι αποκαλυπτική της εξαιρετικά δύσκολης έως δραματικής κατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα.

Η χρονική επιμήκυνση της γενικευμένης καραντίνας είναι μάλιστα το …αισιόδοξο σενάριο, γιατί στο τραπέζι των συσκέψεων ακούγονται και πιο σκληρά μέτρα, αν τις επόμενες δέκα ημέρες δεν υπάρξει δυναμική αποκλιμάκωση.

Μια γεύση του …απαισιόδοξου  σεναρίου έδωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος ο οποίος μίλησε για lockdown τύπου Κίνας, όπου ένα άτομο βγαίνει για τα απαραίτητα ψώνια μια φορά η δυο φορές την εβδομάδα, για συγκεκριμένη ώρα!

Την προαναγγελία της παράτασης έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση και δεν είναι ρεαλιστικό να αρθεί το lockdown στην προκαθορισμένη ημερομηνία.

Την ίδια στιγμή η οδηγία του Μαξίμου είναι όσοι βγαίνουν στα κανάλια, είτε είναι «ειδικοί» είτε κυβερνητικά στελέχη να αποφεύγουν δηλώσεις που προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη ή καλλιεργούν αισιοδοξία, χωρίς επαρκή τεκμηρίωση της.

Επίσης σε όλα τα non paper που λαμβάνουν οι βουλευτές τονίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν πρέπει να  γίνεται συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων.

Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης προβληματισμός υπάρχει και για το τρόπο ανοίγματος  της αγοράς πριν τα Χριστούγεννα, που είναι επιτακτική ανάγκη για όλες τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Αναφορικά με το κλίμα που επικρατεί γύρω από το συγκεκριμένο καυτό ζήτημα, ενδεικτική είναι η σχετική επισήμανση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή.

Τα φετινά Χριστούγεννα δεν αποκλείεται να εορτασθούν, όπως το περσινό Πάσχα, σε αυστηρά οικογενειακό περιβάλλον και για να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας, να υπάρξει απαγόρευση της μετακίνησης από νομό σε άλλο νομό.

Το μοναδικό φως στο τούνελ που βλέπουν κάποιοι σήμερα είναι το εμβόλιο, που πράγματι είναι προ των πυλών και είναι πιθανό να διατεθεί ακόμη και το Δεκέμβριο.

Το Υπουργείο Υγείας έχει προβεί στις σχετικές διαδικασίες υποδοχής και διάθεσης του, αλλά και πάλι δεν είναι όλα ρόδινα…

Το εμβόλιο θα έλθει έγκαιρα στην Ελλάδα, αλλά προηγουμένως πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα και η κοινή γνώμη και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ρητά ότι θα κάνει τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του το εμβόλιο, όταν θα έλθει στη χώρα.

Ενημερώνοντας  μάλιστα τη Βουλή αναφέρθηκε  στο θέμα, επισημαίνοντας: «Θέλω να ζητήσω από όλα τα κόμματα να υποδείξουν ένα συγκεκριμένο συνομιλητή, του Υπουργείου Υγείας, ειδικά της Επιτροπής Εμβολιασμών για τον τρόπο με τον οποίον θα προχωρήσουμε στη στρατηγική εμβολιασμού του πληθυσμού από τη στιγμή που θα έχουμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο, τα εμβόλια»

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι το  «κίνημα» κατά της μάσκας, από ανεγκέφαλους και πάσης φύσεως «ψεκασμένους»  αλλά και οι αρνητές του εμβολίου αυξάνονται και πληθύνονται, ενώ υπάρχει  και ενθάρρυνση από πολιτικά κόμματα.

Ίσως αυτό το θέμα να μετατραπεί σε άλλη μια πρόκληση για την κυβέρνηση οσονούπω…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ